İyi niyetle yapılan yardımlar her zaman takdir edilmeli. Art niyetsiz, çıkar sağlamadan, Allah rızası için… Ve Ramazan ayı toplumsal yardımlaşmanın en fazla yapıldığı zamandır. Ramazan başlamadan bir süre önce ramazan paketleri dağıtılır, bitiminde filtre bedeli verilir maddi durumu iyi olmayan kişilere, iftar yemeğine her zamankinden fazla misafir davet edilir.
İşte tamda bu noktada başka bir yardımlaşma türüne değinmek istiyorum. Ramazan çadırları… Amacını birkaç cümleyle açıklamak mümkün aslında… Yoksul insanlar karınlarını doyurabilsin diye, o an işi gereği dışarıda olan insanlar faydalanabilsin diye ramazan ayında faaliyet gösteren mekânlardır ramazan çadırları. Aynı zamanda insanların birlik beraberliğini artırmayı da amaç edinirler. Ya da öyle olmalı diyelim.
Peki önemli olan sadece karnını doyurabilmek midir? Kendini iyi hissetmekte gerekmez mi bu güzel ramazan ayında? Eğer ki ramazan çadırlarında yemek yerken kendimi aşağılanmış hissetmiyorsan, kendimi bir yakınımın evinde gibi hissedebiliyorsam o zaman ramazan çadırı bana bir fayda sağlamıştır. Yok eğer tam tersi şekilde hissediyorsam beni aciz görüyorlarsa kendi adıma söyleyeyim evimde yediğim soğan ekmek bile daha lezzetlidir benim için.
Ramazan çadırını açan siyasetçi, işadamı artık her kimse o da gelip ramazan çadırında iftarını açtığında ben bilmeliyim ki bunu reklam için değil samimi olduğu için yapıyor ve kimseyi küçük görmüyor..
Ben ülkemizde iyi insanların sayısının da hala fazla olduğuna inanıyorum. Ramazan çadırlarını amacına uygun şekilde açanlarda muhakkak vardır. O kişilere tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum ve Allah razı olsun diyorum.
Sırf propaganda yapmak, kendini iyi insan gibi tanıtmak amaçlı bu işe girişenlere de diyorum ki; bu mübarek günde insanların zayıf yanlarından çıkar sağlamanın Allah katında kabul görmeyen bir şey olduğunu hatırlasınlar. Empati kurabilsinler.
Amacı belki de herkes için aynı olmaktan çıksa da ramazan çadırları her zaman olmalı bence.. Hem ramazan ayının geleneği devam etmesi açısından hem de gerçek anlamda yoksul olanlar faydalanabilsin diye.