Ramazan¸ on iki  ayın en huzurlu en bereketli ayı… hoş geldin..
Ne kadar güzel ki altı yaşında bir çocuğun heyecanla terafih namazına gitmek istediğini duydum az önce.. Dua etmek  için o küçük ellerini açmak istiyordu.. Büyüklerini o özendiriyordu ibadete.. ne gösteriş içindi ne de cehennem ateşi korkusu için istiyordu namaz kılmayı.. masumdu…
Çocukken bir çoğumuz böyleydik belki de.. Peki aynı kalmayanlar ne oldu da değişti.. ? Sadece oruç tutmakla sınırlamıyorum bunu, dua nedir unutan insanlarımız var..  Kendini yalnız hissettiği zamanlar dışında Allah adını kullanmayanlar var.. Bir de sadece ramazan ayında yüce yaradanı hatırlayanlar var maalesef..
Oysa dua ettikçe insan huzur bulur.. korkuları azalır.. dileklerinin gerçekleşeceğini daha yürekten umut eder.. dua eden insan kalp kırmaya korkar, kötü sözler söylemekten çekinir..
Neden tersini yapalım ki? Değer mi bu dünya için…
İyi niyetli özü sözü bir insanlar azalmasın.. Ramazan geride bırakılan güzel alışkanlıklar için yeniden bir başlangıç olsun..  Dilerim ki bu güzel ay herkese heyecan getirsin...
Ramazan pidesi ve hurmalar sofralarda olmazsa olmazlar arasında olsun.. İftar saatinde okunan ezan sesi ruhumuza işlesin.. Hacivat karagöz oyunları güldürebilsin bizleri yine… Gece sahura çalar saatin sesiyle değilde davulcunun sesiyle uyanalım.. yıllar öncesinde olduğu gibi çeşitli maniler dinleyelim davul sesi eşliğinde.. Bu bizim kültürümüz, gerçek bir ibadetle ramazanı ramazan gibi yaşayalım.. Şimdiki çocukların buna hakkı yok mu? Onlarda görsünler ne kadar güzel değerlerimiz var.. hem bunlar kolay vazgeçilecek değerler mi? Özlemiyor muyuz bir çoğumuz eski ramazanları?
Ben özlüyorum…
Biraz olsun özlem giderelim mi? İşte size birkaç ramazan manisi

Besmeleyle çıktım yola
Selam verdim sağa sola
A benim ağalarım
Ramazanınız mübarek ola

Hava sıcak terlerim
Bir çok mâni derlerim
Davet verdim bu akşam
Sizleri de beklerim
Ya Hacivat karagöz replikleri nasıl unutulur?
Hoş geldin karagözüm ! hoş bulduk kel kafalı kara üzüm….
siyah perde üzerinde Hacivat karagöz ortaoyununu seyrederken bir de Osmanlı macunu yersin bu güzel ramazan gününde.. Herkese iyi seyirler ve afiyet olsun..
Ramazan bitsin istemezsin ama biter sonra bir adıyla ramazan bayramı diğer adıyla şeker bayramı gelir… Eğer eski bayramları da özledim diyorsanız eskiden yapılanları anlatıyım.. Baklavalar açılır çeşit çeşit yemekler yapılır, güzel bir  temizlik yapılır bayram öncesi.. Bayram sabahı erken kalkar herkes, erkekler bayram namazına gider..yeni alınan kıyafetler giyilir.. Küçükler büyüklerinin ellerini öpmeye gider.. kapı zili sürekli çalar şeker toplamaya gelen çocuklar ellerinde poşetlerle geçer karşısına evsahibinin.. şekerin yanı sıra harçlık da almak isterler söyleyemeselerde..
Şimdiki bayramlar tatile gitmek için bulunmaz bir fırsat.. Ne eski ramazanlar gibi şimdiki ramazanlar ne de eski bayramlar gibi şimdiki bayramlar… Anımsadım eskileri anlattım biraz olsun özlem giderdik…
Herkese hayırlı ramazan ve bayramlar…