HAFTAYA, Yozgatlı üretici kadınların yaptıkları üretimlerin önemine değinerek başladık. Üretimde yaşadıkları sorunlara, kıyısından köşesinden değindik. Pazarlama sorunun çözümlenmesi, bu konuda il yönetiminin devreye girmesi gerektiğinin altını çizdik. Devam edelim.

Bir süre önce kuruluş çalışmalarını tamamlayıp, faaliyete geçirilen Anadolu Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Özgür Karslıoğlu, hafta başında dile getirdiğim konuyla ilgili aradı. Önce teşekkür edip, sonrasında da birden fazla bilgi verdi. Karslıoğlu, Yenifakılı Üretici Kadınlar Kooperatifi yöneticilerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek, ürettikleri ürünleri Tanzim Satış Mağazalarında tüketiciye ulaştırılacağını bildirdi. Bunun diğer belediyelerin tanzim satış mağazaları için de hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekip, dernek olarak çalıştıklarını anlattı. 

Yozgat'ta ilçe ve belde bazlı üretime yönelik yeni birliklerin, kooperatiflerin kurulması yönünde çalışmaların yapıldığını da biliyorum. Tarım ve hayvancılık sektöründe pazar bulamayıp, ekip, biçtiğinin, alın terinin karşılığını alamadığı için verimli toprakları terkeden çiftçiler gibi üreten kadınların da pes etmesini istemiyorum. Yozgat'ta üretilen ürünlerin çeşitlenmesi, Halk Eğitim kurslarına katılıp, sadece kendi ihtiyacı olan ürünleri hazırlayan kadınların da üretime katılabilmesi için gerekli adımların atılması gerekir. Pazar sorunu çok acil çözülmesi gerekir.

Daha önce yazdım. Tekrar ediyorum. Yozgat Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odası, Ziraat Odası, Tarım Müdürlüğü, Ticaret Müdürlüğü bir araya gelip, buna üniversiteyi de dahil ederek, bir yol haritası hazırlamalıdır. Atıl durumda bulunan Atatürk Yolu bölgesindeki, 'Toptanci Hali' adıyla yapılan binalar elden geçirilip, hem modern hemde toprak altı soğutma sistemleri kurularak, burada bir yöresel ürün pazarlamasına yönelik oluşum hayata geçirilebilir. İlçe ve beldelerde üretilen ürünler değerlendirilip, depolarda muhafaza altına alınarak, korunur. Toptancılarla, belediyelerle, market zincirleriyle görüşülerek, ürütelen ürünler 'Yozgat Markası' ile tüketiciye ulaştırılabilir. Bu durumda Yozgat daha çok üreten bir il konumuna gelir, istihdam da sağlanmış olur.