YOZGAT, Türkiye'nin en fazla Şekerpancarı üretimi yapan illeri arasında Konya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bölgede yetişen Şekerpancarı, Boğazlıyan, Sorgun ve Çorum Şeker Fabrikalarına nakledilip, sofralarımıza yeniden şeker olarak dönüyor. 

Şekerpancarı, Yozgat çiftçisi içini olmazsa olmaz tarım ürünlerinden birisi. Girdi maliyetlerine rağmen üretim devam ediyor. Geçmiş yıllarda yapılan analiz sonuçlarına göre şeker oranı en yüksek Şekerpancarı üretiminin yapıldığı bölge de Yozgat. Yerköy, Şefaatli, Yenifakılı, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan'a kadar uzanan bölgede toprakaltı suyun bol olması pancar kalitesinin ve şeker oranının yüksek olmasında etken olduğu söyleniyordu. Şimdi durum nasıl, bilmiyorum.

Uzun bir bekleyişin ardından şekerpancarı taban fiyatı gecikmeli olarak önceki gün akşam saatlerinde Türkşeker tarafından açıklandı. Çiftçilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde bir ton pancarın maliyetinin 380-400 lira civarında olduğu belirtilmişti. Geçen yıl pancar taban fiyatı 300 lira olarak açıklandı. Bu yıl 336 lira bir fiyat öngörüldü. Açıklanan fiyat üreticiyi memnun etmedi. Zira, maliyet taban fiyatın üzerinde kaldı.

Tarım politikasında bir terslik var. Siyaseten bunu hükümete, yöneticilere maledebiliriz. Ancak, temel sorun hükümetten ziyada, maliyet hesaplamasını yapan bürokraside, teknik kadroda olduğunu düşünüyorum. Şirin görünme adına yapılan hesaplamalar, 'yurt dışından tarımsal ürünleri getiririz!' uyarılarının temelinde de aynı planlama ekiplerinin görüşlerinin etkin olduğu kanaatindeyim. Yoksa, maliyetin altında bir taban fiyat verilerek, pancarın da üreteninde tadı kaçırılmaz.