YANAN ormanlar yüreğimizi yakarken, işin uzmanı olan da, olmayan da, konuşuyor… Zaten bizde uzmandan çok başka ne olabilir ki..?
Bir ormanın sıcaktan yanabilmesi için, sıcaklığın, 190-200 dereceye yükselmesi gerekir.
Yıldırım düşmemişse, yangınlar insan kaynaklı olmaktadır. Bu oran yüzde 90 civarındadır. Terör kaynaklı orman yangınları yukarıda ki, oran dışındadır.
Yanan ormanların yanan kısmına yeni fideler dikilmesi hususunu işin  uzmanlarına bırakalım. Ekolojik denge kendini yenilemektedir. Bağış yapılan fidanların orman olmayan boş yerlere dikilmesinin daha akla yatkın olduğunu uzmanlar açıklamaktadır.
Ferdi olarak Türkiye de en fazla fidan diken birisi olarak, ormanlar içerisinde piknik yerleri oluşturmak, yangınlara davetiyedir. Geçmişin ihmallerini bir yana bırakıp, bundan sonra neler yapılması çareleri aranmalıdır. Eğitimli yangın söndürme ekipleri, uçak filosu ve halkın bilinçlendirilmesi önceliklidir. Seyahatlerde yollarda görüyoruz, seyir halinde ki araçlardan söndürülmemiş izmaritler dışarı atılmaktadır.
Ormanları kasdi olarak yakanın cezası mühebbet olsa hiçbir vicdan sızlamaz, caydırıcılık önem kazanır. Her suçlu ağır bedel ödemelidir. Birkaç sene ceza ile caydırıcılığın önüne geçilemez.
 Fidanlar da bir çocuk gibi büyümektedir. 25 cm olarak dikilen fide, en az yirmi yılda 2,5-3 metreye ulaşmaktadır. Orman yakmakla insan öldürmenin farkı varmıdır?