Ölüme götüren Bonzai kimyasal maddelerden oluşan ve zirai ilaçlardan yapılan Bonzai Ölümcül sonuçlar doğuruyor ve bir türlü önüne geçilemiyor. Yan etkileri. farklı kimyevi maddeler ile kolayca temin edilebilen ve gittikçe yaygınlaşan Bonzai uyuşturucu madde, çerçilerden alınan bazı bitkiler ile tarım ilaçlarının karışımı ile yapılmaktadır.
Uyuşturucu madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan Bonzai tamamen uyuşturucu maddeden ve bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak elde edilmektedir. Bonzai zararları ve etkileri kalcı hasarlar bırakabilmekte beraber büyük ölçüde bağımlı hale gelmektedir.
Bonzai Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır.  Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır.
Yasadışı birçok uyuşturucu madde gibi Bonzai kullanılıp kullanılmadığı, idrar, kan, tükürük, saç ve ter testleri ile belirlenebilir. Ancak, hastane laboratuvarlarında çoğunlukla, daha kolay ve hızlı sonuçlar alındığı için, negatif ve pozitif test sonucu veren idrar testleri kullanılır. Daha sonra ise, bu test sonuçları yorumlanarak çok daha hassas ve spesifik doğrulama testi ile teyit edilir.
Bonzai kullanımının başlıca belirtileri şunlardır; Baş dönmesi, Halüsinasyon, hafıza kaybı, duygu ve düşünce bozuklukları, oryantasyon bozukluğu, Görme ve işitme ile ilgili, algıda bozukluklar, Geçici felç durumu, bilinç kaybı Ağrılı uyaranlara duyarsızlık, nöbetler ve koma, Çarpıntılar, ritim bozuklukları, kalp atışlarının artması, nabız yükselmesi, kan basıncında (tansiyonda) hızlı düşme, şok, kalp krizi, Nefes darlığı, öksürük, kas kasılması, göğüs ağrıları, Ağız kuruluğu, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü, Karın ağrıları ve kanamalar gibi mide bağırsak etkileri, Hareket bozuklukları, kaslarda ağrı, sertlik ve kramplar, Kan şekeri düşüklüğü,Açlık hissi, iştah bozuklukları, sıvı kaybı, Elektrolit bozuklukları, vücut ısısının yükselmesi, aşırı terleme gibi metabolik bozukluklar.
Bundan 3-4 yıl önce ülkemizde olmayan bir uyuşturucu madde olan bonzai, inanılmaz bir hızda yayılmıştır. Bonzai sentetik, yani doğal olmayan -labaratuvar ortamında üretilmiş- bir madde olmasından dolayı son derece ciddi riskleri de beraberinde getirir.
Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır. Ciddi bir şekilde terlemeyle birlikte bazı uyuşturucu maddelerde görülen 'bad trip', yani ölüm tribi insanları gerçek tekten de ölüme götürebilir.
Bir anda gelişen korku, öldüğünü düşünme, halisünasyonlar görme söz konusu olabilir; bu esnada kalp krizi görülme riski oldukça yüksektir. Ve bu kriz maddeyi kullanan kişileri ölüme götürebilmektedir.
Sayısız ve ciddi etkileri ile sonu ölüme varan, zararlarının anlatılarak bitirilmesinin mümkün olmadığı bu maddenin kullanımı ülkemizde maalesef çok küçük yaşlara kadar düşmüştür.
Bu konuda aileler tarafından çocukların ve gençlerin arkadaş çevresinin tanınması, gençlerle iletişim kurulması, ailelere eğitim verilmesi, bu konuda okullarda doğru, düzenli bilgilendirmelerin yapılması önemlidir..
Okullar bağımlılık konusunda ailelere ve çocuklara uygun eğitimler vermelidir. Ailelerin uyuşturucu maddeleri ve etkilerini iyi bilmeleri bağımlılıkla savaşmada önemli bir adımdır. Okullar  Bakanlık ve Emniyetle işbirliği kurabilirler. Okulların rehberlik servislerinde madde ile ilgili eğitimler çocukların yaş gruplarına uygun şekillerde verilmelidir. Rehber öğretmenler hem okul personeline hem öğrencilere yönelik  bağımlılık nedir nasıl korunulur, neler yapılabilir üzerine  ciddi ve bilgilendirici eğitimler vermelidir.
Türkiye’ de kısa sürede yaygınlaşarak ailelerin kâbusu haline gelen bonzai, okullar için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yaş ortalaması gittikçe düşen bonzai kullanımı için uzmanlar okullarda önlem alınması gerektiğini ifade ediyorlar.