DÜNYA Sağlık Örgütü sağlığı; “Sağlık, hasta ve özürlü olmak değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halidir” diye tanımlıyor.
Kanuni Sultan Süleyman da, sağlığın dünya nimet ve zenginliklerinden daha önemli ve değerli olduğunu anlatan “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/ Olmaya devlet cihan da bir nebze sıhhat gibi” demiş.
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi 185. Ayetinde de “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” buyurmaktadır.
    İnsan için sağlıklı hayat sürmek çok önemlidir. Kişinin sağlığı iyi olmadığı zaman dünyanın her türlü imkânlarının sahibi olması onu huzurlu ve mutlu edemez. Sağlığın kıymetini kişi rahatsızlanınca anlar. Hâlbuki sağlığın değeri sağlık kaybedilince değil kaybedilmeden fark edilmeli ve kıymeti bilinmelidir.
Sağlık sadece maddi bünye ile ilgili değildir. Ruhsal yapı ile de ilgilidir. Bedensel sağlığın yanında ruhsal sağlık da iyi, dengeli ve sosyal yönden de normal seviyede olmalıdır. Bilindiği gibi insan sosyal bir varlıktır, toplum içinde hayatını idame ettirir. Toplumdaki kişi ve gruplarla temas halindedir. Ruhsal sağlığı yerinde olmayan kişinin toplumla uyuşması, kaynaşması mümkün olmaz.
Dinimizde insan sağlığına çok önem verir. Yukarda kısaca bahsettiğim gibi Kur’an-ı Kerim de ve, Peygamberimiz sözlerinde de önemi vurgulanmıştır. Peygamberimiz bir hadisinde “Ey Allah’ın kulları, tedavi olunuz. Çünkü “Allah’ın verdiği her hastalığın şifasını da yaratmıştır” demektedir.
Sağlığın yerinde olmadığı hallerde anne ve babalarda kendilerine tevdi edilmiş annelik ve babalık görevlerini yapamaz. Bu nedenle insan sağlığına dikkat etmeli ve vakti geçmeden de tedavisi için gerekeni yapmalıdır. İnanıyoruz, nefeslerimiz sayılıdır. Ama şuna da inanıyoruz ki “hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışmak” inanlar için şarttır.
Herkese sağlıklı ömür dilerim.
Demir dağları eritecek imana, iradeye, ahlaka ve milli ruha sahip olmalıyız.
Soğukkanlı, sakin acele değil ama çabuk davranmamız temennisiyle...