“Beş gişiynen bi gurban aldım yedi gişiyi götürür” dedi babam. Anam “Allah gabil etsin” dedi. Hemen elimizdeki işleri bırakıp babamın yanına sokulduk. Mutlu ve heyecanlı bir ifadeyle babama bakıyorduk. Yarinde uşahların üsdünü goreceğam. Pırtıcı Memmet güze veresiye veriyomuş. Dedi. Uçuyorduk adeta. Dört gün sonra bayram. Düşününsene zabah ekmağ, öylen ekmağ, ahşam ekmağ tüm et yiyeciğik. Acer üst baş. Şeker zibil. 
Sanki dört gün değil dört yıl var gurbana. Günler geçmek bilmiyo. Pilav, cıbır mantı, bekmez, turşu. Evde başga çeşit yoh. Hemen Dazgirin Üsüyün’ün eve gittik ve gurbanımıza bahdıh.
Eve geldiğimizde rahmetlik anam sıyırgıynan babamı guvalıyo. “Gudurdun kafir hayırlı mübarek günü” diyerek. Babam gülerek gaçıyo. Nedeni de babam anamın etini sıharak “Bundan soona benim işim etinen ekmek, eti ete dürtmek” demiş ondan guvalıyomuş. O ne demase bilemiyoduh tabi.
Babam zabaanan alayıcığımızıda topladı. Cinni Müzafer’in moturun vagınatına bindik. Sorgun’a Perşembe Bazarı’na gittik. Saraacılılı Pırtıcı Memmedin tükene geldik. Bennen abime gadife pantul, gazah, aldı. Bana laylun bi kilte, abimede Canik marha soğukkuyu ayaggabı aldı. Bizim gızlara birer fisdan, işlengi örüyolar diyi etamin, humayın, masıra, tığ, sındı, yumah, inne, sim filan aldı. Birine yeşil birine mavi laylun ayaggabı, 3 dene de biyaz bürük aldı. Anama biyaz bi don, bidene dikolta, 4 metire de pazen gumaş aldı. 2 çift mes ve anama bi sarı laylun ayaggabı aldı. Gendime ıskarpın ayakgabı alacağam aminim dedi. Aldı. Guvez bi mintan, boz renkli bi saho, yunlu bi pantulda gendine aldı. Cebimize üsdün hayırlı olsun diyene verilmek üzere ikişer avuç sormuh şekeri ve bi kese kağadi gabıhlı fıstık aldı.
Perşembe Bazarı ana baba günüydü. Kimse kimseyi masimiyodu. İster inanın ister inanmayın avratlar erkağen önünü geçiyolardı. Hemide sahalı döşünde hacıların bile. Moturun yanına geldik. Lale dağermeninde zavar uğudüyolarmış acik bekliyeciğik dediler. Acıhdıh. Anam azzıh olarah 3 yımırtaynan, çokelik, suvan ne goymuş. Bi gırana oturup onnarı yedik. Babam pıçahları kosüreletmek için masat, gendine aynayınan darah, gapıya da bi firek aldı. Tukenin saabı Ihsen Ağa, guze veresiye veririm diyincik babam ordan anadut, dirgen, yaba, dırmıh, zelvebağ, boyunduruh, yan gayişi, sabınnaa, yaba, düven dişi ne aldı. Tukenin saabı cebinden bi gelep para çıhardı. Hepimiz yutgunarah bahdıh. Koyde ne gatlek çalışırsan çalış, koy tüm bi arıya gelsin o gader para gazanamaz.
Yandaki gapcıya girdik. Laylun boduç, su içmek için meşiref, ırbıh, bi dene ilağançe, 2 zehen aldı. Bi dene teşt, bidene küpeli gazan, 2 dene gözer ve 1 un elağ veresiye verinni dedi adam vermedi. 
Ordan toptancıya geldik. Bi batman duz, 1 teneke külek yağ, 4 gutu kirpit, idariye fitil, 2 denede 8 numara lamba şişesi aldı. Gotaçığın Keşli Şavgı’nın ısmarıcıymış, 3 pakit birinci, 1 pakit Bafra cuvarası aldı. Lamba şişesinin birini ben birinide abim boynumuza dahdıh.  Gırılmasın diyi. Babam bize püsgut, lohum, sarı üzüm aldı. Köye bi geldim. Yörüyüşüm bile denişdi. Ellerim cepte, milletinen omuzumun üsdünden gonuşuyodum. En acer üst bende. Alayıcığınında gotü yamalıhlı. Arada bi suyunan ayağamdaki kilteleri ışıladıyodum. Pantulumun uçguru bile humayındandı. Her şeyim ap acer. Hayırlı olsun diyene iki dene sormuh şekeriynen acik fıstık veriyodum.
Arefe günü geldi. Arefe günü her çeşmeden zem zem suyu akar derlerdi. Anam iş güç telaşesinin paniği ve kızgınlığıyla bağırarak bize “Alayıcığınızda zem zem suyuynan çimecağniz” dedi. Havluya bi ocah yahdı. Üsdüne bulgur gazanıynan bi su goydu. Helkeynen ılışdırıp ılışdırıp böldü ahırdağ sekinin üstünde depemize taşınan döküp, kilinen yağarnımızı üfeliyerek çimdirdi. Babam bıyığını gıvradarak “Ben boşa çimmem” dedi. Anam helkeynen babama bi godu, derbederin soluğnu sapıttı. “Donuz mar eşşağnin guvaladığı, uşahların içinde gudurdunnu” dedi ve babamı gine guvaladı. Babama niye gızıyosa diyi hep merak ederdik.
Bayram günü yeni asbaplarımızı ve anamın yeni ördüğü yün çorapları giydik. Camiye gettik. Namazdan sonra Odıya tüm evler yemek hazırladı. Böyükler yemağ yiyo, artanı guccük uşahların yediği sufrıya gonderiyodu. Hemen tumuyoduh.
Şehriye çorba, bulgur pilavı, yoğurtlu mantı, sini ve sütlü. Bi gağnı yemek. Ye yiyebildiğin gadar. Ekmağmizi yidikten sonra gurbanın yanına geldik. Duvalayıp kesdiler. Yüzdüler, bölüştüler. Yarabbi işler heç bitmiyo. Biz bu zaman içinde koyün tüm odalarından bi gağnı şeker topladıh. Öylen oldu daha eti yiyemedik. Etler bölüşülüncük Hadin Allah gabil etsin dediler ve evlerimize geldik.
Anam tandır evine sacı gurmuş. Kozle kozle ye. Vay gurbanım Yarabbi dünyadaki tüm mutlulukları bitek bizemi verdin.
Anam Besmele çekin garnınız doysun diyo. Niye besmele çekiyim o zaman. Ben bitene gadar yiyeceğam.
Buzdolabı olmadığı için anam etin böyük bi gısmını sızgıt yaptı. Gemikleri ipe asdı guruttu. Babam ite bi gağnı et verdi. İt de bayram yaptı. O gün mallara bi sürü saman döktüler. Yemlerini bol bol attılar. Bereket, bolluk, ganahatli bi şekilde paylaşım, Yarabbi o günden beri ben başga bayram görmedim.