SİYASETİN olmazsa olmazı gençlik teşkilatları yapılanmalarıdır. Dünden bugüne, tüm siyasi hareketlerin merkezinde gençler yer almışlardır.

Gençlerin çaktıkları bir kıvılcım, siyasi fikirlerin alevlenmesine vesile olmuştur. Sadece ülkemizde değil dünya siyasetinde böyledir.

Gençlik, dirilik, yenilik, dinamiklik demektir ve siyasetin diriliğe, yeniliğe, dinamizme ihtiyacı vardır.

O veya bu şekilde siyaset geçmişi olan herkes bunu bilir, bilmek zorundadır.

Bunları neden aktardığıma gelelim…

Yozgat ölçeğinde siyasi partilerin hepsinin gençlik yapılanmalarındaki rehavete dikkat çekmek istiyorum.

Bir süredir Ak Parti, MHP ve CHP’nin Yozgat’taki gençlik yapılanmalarını gözlemliyorum. Daha doğrusu gençlik teşkilatlarının ne gibi faaliyetlerde bulunduklarını araştırdım.

Herhangi bir kayda değer bilgiye ulaşamayınca, bu eksikliği kaleme almaya karar verdim.

Sosyal medyada partilerin gençlik teşkilatlarının paylaşımları yer alıyor fakat uzun süredir yerel basına yansıyan kayda değer bir çalışmaları yok.

31 Mart 2019’da yapılan mahalli idareler seçimlerinin ardından kaleme aldığım yazılarımda bu konuya değinmiş ve siyasi partilerin gençlik teşkilatlarının son yapılan yerel seçimlerde, önceki seçimlere nazaran sahaya inmediklerine, partilerinin adayları için olması gerektiği kadar çaba harcamadıklarına dikkat çekmiştim.

Evet, 31 Mart öncesinde gençlik teşkilatları ortada yoktu.

Gazeteci olarak bunu gözlemlemek benim için zor olmadı. Çünkü tüm adayların çalışmalarını yakından takip ediyorduk.

Partilerin başkan adaylarının kendi yakın çevreleri ve imkânlarıyla tamamladıkları bir seçim süreci yaşamıştık.

Haber arşivlerini açarsanız bana hak vereceksiniz.

ESKİDEN BÖYLE DEĞİLDİ…

Özellikle Ak Parti ve CHP’nin gençlik teşkilatları, MHP’nin ülkü ocakları ayrı ayrı seçim çalışmaları yürütürlerdi.

Ak Parti’nin kurucu gençlik kolları başkanı Taner Yıldız’ın, MHP’de ülkü ocakları başkanlığı yapan Ethem Sedef’in yapılan seçimlerde nasıl çalıştıklarını takip eden bir gazeteci olarak bunları yazıyorum.

Vaktiyle, neredeyse her hafta basın kuruluşlarını ve temsilcilerini ziyaret edip yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren gençlik teşkilatları vardı.

Haftada birkaç kez gazetelere ve ulusal basın temsilcilerine mail gönderen, yaptıkları faaliyetlerin basında yer alması için ayrıca çaba harcayan ve bunu yaparken de birbirleri ile yarışan gençlik teşkilatları…

Gençlik teşkilatları tarafından telefonlarımızın susmadığı bir dönemden, “şu siyasi partinin gençlik teşkilatının başında hangi isim var?” diye sorsanız cevap veremeyeceğimiz bir döneme geçiş yaptık.

BUNUN ADI “SİYASİ REHAVETTİR”

Yazıktır ki, neredeyse tüm siyasi partilerin genel başkanları gençlik teşkilatlarına büyük önem verdikleri halde, taşrada gençliğin siyasi anlamda sesi çıkmıyor.

Özellikle Ak Parti açısından baktığınızda, genel başkan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gençliğe ve partisinin gençlik kollarına ne kadar önem verdiği su götürmez bir gerçek.

“Gençlik davanın merkezidir” diyen ve siyasette gençlere daha fazla söz hakkı tanımak adına, yapılan yasal düzenlemelerle genç yaşta milletvekili olmanın önünü açan bir genel başkan var bugün Ak Parti’nin başında…

Yozgat’ta kurucu gençlik kolları il başkanlığı yapan Taner Yıldız’ın 2002 yılında, iki elin parmaklarını geçmeyen sayıda gençle yaptığı çalışmaları bugün üye sayısı binlerle ifade edilen aynı gençlik teşkilatı yapamıyorsa, bir sorun var demektir.

Aynı durum diğer siyasi partiler için de geçerli.

Yozgat’ta neredeyse tüm siyasi partilerin gençlik teşkilatlarında sıkıntı var. Bunu anlamak için siyasi analist olmaya gerek yok. Hatta siyasetten anlamaya bile gerek yok.

Gözlem yapmanız yeterli.

Velhasıl dün, yapılan seçimin sonuçları kesinleştikten sonra yeni seçim için hazırlık yapmaya başlayan gençlik teşkilatları bugün seçimlerde bile çalışmıyor.

Siyaseten yükselmenin ilk basamağı olarak görülen gençlik teşkilatları yerini rehavete bırakmış durumda.

Ben gözlemlerimi aktardım, bundan sonrası siyasi partilere kalmış.

Sağlıcakla…