YENİ bir döneme doğru hızlı bir şekilde yol alırken, Yozgat'ın bunu fırsata dönüştürebilmesi için herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Yozgat tarımsal üretimde önemli bir merkez olabilmesi için sadece çiftçiye ''Biz bunu denedik, bunu ek, üret'' demekle olmaz/olmadı/olmuyor.

Peki ne yapmalı?

Bu soruya herkes kendi penceresinden bakıp bir yanıt verebilir, hatta proje bile ortaya koyabilir. Özellikle sektörün paydaşlarının bunu yapmamış olması, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar/çıkıyor. O nedenle, sektör paydaşlarının yeni dönemde petrolün bile önüne geçeceği belirtilen tarım ve hayvancılık sektörlerinin gelişmesi, organik, doğal üretimlerin yapılıp, pazara sunulması noktasında kafa yormak zorundadır.

Yozgat Valiliği öncülüğünde Ziraat Fakültesi, İl Özel İdaresi, Tarım, Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, TKDK ile birlik temsilcilerinden oluşan bir alan tarama ekibi oluşturulması öncelikle gerekli. Yozgat, farklı iklimlere sahip bir bölgedir. Bu nedenle Türkiye'de üretimi yapılan tarımsal ürünlerin önemli bir bölümünün burada yetiştirilmesi mümkün. Bu ekip, hangi bölgelerde hangi ürünlerin daha kaliteli, bol ve sorunsuz üretilebileceğini belirleyerek, bu ürünlerin ekimi teşvik edilmelidir. Bu ürünlerin takibini, pazarlamasını yapmak, işleme tesislerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere Ticaret ve Sanayi Odalarının da dahil olacağı bir birlik oluşturulmalıdır. 

Tüm bunlar yapıldığında tarım ve hayvancılık alanında daha kaliteli ve bol tarımsal ürünler elde edilip, pazara işlenerek sunulacaktır.  Yozgat, sektörün hem üretim hem de pazarlama merkezine dönüşecektir.