Öğrenciler için en tedirgin eden kelimelerden biri motivasyon aslında. 
Sınavlar sonucuna odaklı bir başarıdan söz ettiğimiz ve sınav sürecinde öğrencinin psikolojik durumunu incelemediğimiz sınavlar surecinin içerisinde bulabiliriz kendimizi. Sınavlara yaşamın getirmiş olduğu tedirginlik çocuklarda stresli sınavlar sürecini başlatıyor aslında. 
Ders başarımızı en çok etkileyen ve çalışma azmimize katkı sağlayacak en önemli kelime diğer bir bakış açısı ile ders çalışmamıza engel olacak psikolojik durum 'motivasyon'...
 Öğrenci kendini ne kadar hazır ve güçlü hissederse o oranda başarılı olacaktır. Bu hazırlık aşaması sınav çalışma süresinin başından sonuna kadar devam etmekte. 
Peki ne yapmalı öğrenciler . Kendilerini iyi hissedeceği şeyleri hayal etmeli ve olmak istediği anları düşünmeli, hedef koymalı, kendini tanımalı yani gerçekçi ama bir o kadarda istediklerini iyi bilmeli bunlarla birlikte iyi bir plan yapmalı. Bunlar sonucunda başarı kaçınılmaz olacaktır. Kendine inanmamak ve bu uğurda hedefine odaklanmalı dikkatini hep dinç tutarak moral bozmadan motivasyonunu iyi sağlamalı. 
Sınavların hiç bitmeyeceğini ve sistemleri eleştirmeden kabul ederek  .. Ygs_Lys, TEOG, KPSS ... Devam eden bilinen önemli sınavlar. 
Motivasyonu sağlayacak sadece sınav süresi içerisinde yapılanlardan ibaret değil . Motivasyon aslında hayat içinde ki her davranış ve ortamdır. Ders çalışma odamız, okul ortamımız, aile ortamımız, arkadaşlarımız... 
Hayatin içerisinde ki her şey ile birlikte  ve her zaman dilimi motivasyonumuzu oluşturan birer etmendir. Hayatın devam ettiğini hiç bir sınavın kendimizden daha önemli olmadığını unutmadan çalışmalı inanmalıyız..