MHP'nin Yozgat belediye başkan adayı Mehmet Erdemir’in 31 Mart yerel seçimlerinde 7.214 oy almasıyla birlikte, merkezde tarihinin en düşük oyunu olan MHP’de faturanın kime kesileceği konuşuluyor.
Tabi ki siyasetin gereği olarak, bu başarısızlığın faturası birilerine kesilecek!
MHP Yozgat İl Başkanı Ferhat Altan, “MHP teşkilatının çalışmadığı” yönündeki haberlere istinaden geçtiğimiz haftaki açıklamasında “Teşkilat çalışmadı diyenleri önce vicdanlarına havale ediyorum” demişti…
Siyasi partilerin seçim çalışmalarında adaylarla birlikte propaganda faaliyetlerinde bulunan parti yöneticilerini gözlemledim.
Örneğin, Ak Parti’de aday Celal Köse ile birlikte en yoğun çalışan isim merkez ilçe başkanı Kürşat Kılıç idi.
Sanırım bunu kimse inkâr etmez.
Aynı şekilde MHP’nin merkez ilçe başkanı Tekin Irgatoğlu seçim öncesi, adayı Erdemir ile sürekli çalışmalarda bulundu.
Bunu görmemek için kör olmak gerekir.
Ak Parti ve MHP’de Yozgat merkez belediye başkanlığı seçiminde oy kaybı yaşandı fakat bana göre her iki partinin merkez ilçe başkanları bazı teşkilat üyelerinin yaptığı gibi kenardan izlemeyi tercih etselerdi, farklı bir sonuç ortaya çıkardı.
MHP il başkanı Ferhat Altan, Milletvekili Ethem Sedef ile ilçelerdeki seçim karargahlarında çalışmalarını sürdürürken, Irgatoğlu merkezde Erdemir ile propaganda faaliyetlerini sürdürüyordu.
Hakkı olana hakkını teslim etmek adına Kürşat Kılıç ve Tekin Irgatoğlu isimlerine değinme ihtiyacı duydum.
Bakınız, Ak Parti’nin kurulduğu günden bugüne kaybetmediği Sorgun ve Akdağmadeni ilçelerini MHP’nin adayları kazandı.
Peki, MHP Yozgat’ın en büyük iki ilçesinde nasıl kazandı?
Etkenler nelerdi?
Sıralayalım…
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel’in yıllardır başarıyla belediye başkanlığı görevini sürdürmesi diğer ilçelerde yaşayan insanları da etkiledi.
2014 yılında 14 ilçenin 13’ünü Ak Parti alırken, MHP Ömer Açıkel ile Sarıkaya’yı kazanmış, sonuç 13-1 olmuştu.
Muhalefet partisinin aldığı tek ilçe belediyesi olmasına rağmen Sarıkaya’nın, Başkan Ömer Açıkel’in başarılı çalışmalarıyla en fazla ödül alan, sürekli kamuoyunda konuşulan bir ilçe haline gelmesi diğer ilçelerde yaşayan seçmenleri de etkiledi.
Sarıkaya’ya bakarak “demek ki oluyormuş” dedi seçmen.
Bunun üzerine Milletvekili Ethem Sedef’in 24 Haziran’daki çıkışını ve sonrasındaki başarılı siyasetini de eklediğinizde MHP’de Sarıkaya’nın yanına Sorgun, Akdağmadeni ve Şefaatli ilçelerini eklemesi zor olmadı.
Bazı ilçelerde ise Ak Parti çok az oy farkı ile MHP’nin önüne geçti.
İlçeler açısından baktığınızda Yozgat’ta en başarılı parti MHP oldu.
Ülke genelinde toplam 19 ilçe kazanan İYİ Parti’nin Yozgat’ın 2 ilçesini kazandığını da görmezden gelemeyiz.
Daha önce belirttiğim gibi, 2014’te 14 ilçenin 13’ünü kazanan Ak Parti bu seçimde ilçelerin yarısını kaybetti.
Tekrar Yozgat merkeze dönelim…
1989 yerel seçimlerinde yüzde 49,2 ile 9.064 oy alan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Yozgat Belediyesini kazanmıştı. Sonrasında kurulan MHP 1994 yerel seçimlerinde 10.687 oy ile yine belediyeyi almıştı.
2019’da alınan ve MHP tarihinin Yozgat’taki en düşük oyu olan 7.214 rakamını değerlendirirken; aynı MHP’nin merkezde il belediye meclisinde 12.929, il genel meclisinde 14.965 oy aldığını da görmek gerek.
24 Haziran genel seçimlerinde merkezde 14.427 oy alan MHP’ye, 2019 yerel seçiminde yaklaşık bir sonucun sandıktan çıkmış olmasını da iyi değerlendirmek gerek.
Yazılarımı takip edenler bilirler. Ben rakamlar üzerinden değerlendirmelerde bulunurum. Kişisel hesaplar üzerinden “şunu sevmiyorum, bundan hoşlanmıyorum” anlayışıyla kalemime yön vermem.
Ortada bir gerçek vardır.
Partilerin daha önceki seçimlerde kazandıkları ilçeler, aldıkları oy ile belediyelerde, belediye meclislerinde, il genel meclisinde aldıkları oylar ortada.
Fazla söze gerek yok!
Sağlıcakla…