Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesi kongre sürecini tamamlayan siyasi partiler yavaş yavaş seçim takvimine yoğunlaşmaya başladı. Özellikle kamuda görevli olan aday adayları için görevlerinden ayrılmaları gereken süre YSK tarafından 10 Şubat olarak belirlenmiş durumda.


10 Şubat’a sayılı günler kala gündeme yansıyacak istifalar ile aday adaylarını ve vekil olma arzusu güdenleri bir nebze daha iyi görme ve tanıma fırsatımız olacak. Türkiye’deki seçmenin isteğini ve seçmen profilini ise bence yine Yozgat belirleyecek.

Keza benimle aynı fikirde olan iki güçlü siyasi isim var. Bunlardan bir tanesi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, diğeri ise MHP lideri Devlet Bahçeli. Yozgatlı seçmenin önemini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ partisinin kongresinde şöyle tarif ediyor,

“Türkiye’deki seçmen profili merak ediliyorsa Yozgat’a bakın diyorum. Seçmenin istek, talep, şikayet ve beklentilerini görmek istiyorsanız Yozgat’a bakın diyorum. Türkiye’de yapılan seçimler öncesinde Yozgat halkı ne diyorsa genellikle sandığa da o yansıyor” diyor Sayın Bozdağ.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise muhalefet partisi genel başkanı kimliğiyle Yozgat’ta iktidara yönelik yaptığı eleştiride “Yozgat ayağa kalkarsa, Türkiye ayağa kalkar” diye özetliyor Yozgatlı seçmeni. Yani Yozgat seçmeni ülke siyasetine doğrudan etki ediyor ve yapılacak seçimlerdeki seçmen profilini belirliyor anlayacağınız.


Meslekte geçmişe yönelik çokta deneyimim bulunmamasına rağmen yerel seçimlerde “Vatandaş seçimi konuşuyor” köşemize yansıyanlar ve seçim sonuçları, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaptığım sokak röportajları ve bunun sandığa yansımaları da bunu doğrular nitelik kazanıyor.

Haziran ayında yapılacak seçimlere Yozgat’ta MHP yeni bir kadroyla girecek. MHP’nin il yönetimi kamuoyuna küskünlerle barışma mesajı veriyor. Partiden bir şekilde kopan isimleri yeniden kazanmanın çabasında olunacağı söyleniyor.


Yozgat’ın geçmişine bakıldığında MHP’nin ne kadar güçlü bir tabanı olduğunu görmek mümkün. Bunları yeniden bir araya getirme çabası ve çalışmaları bu bakımdan önemli ve ciddi bir hamledir.


MHP’nin çekirdek kadrosunda bulunan ve zamanla kopmuş olan kitleyi partiye yeniden kazandırmak MHP’nin Haziran seçimlerindeki iddiasını ve başarısını etkileyecek faktör olacaktır. Ancak Yozgat’ta başarı için bu tek başına yeterli olmayacaktır.


MHP başarı elde edebilmek için yukarıda önemini vurguladığım sade ve tarafsız Yozgat seçmenine de etki ederek, kendi saflarına çekebilmenin gayretini gütmelidir. 

AK Parti’nin geçmiş seçimlerde Yozgatlı seçmen üzerinde uyguladığı politika ve stratejilerinin olumlu sonuç verdiği gerçeğini hatırlayacak olursak, Yozgat’ta başta MHP olmak üzere diğer muhalefet partileri de Yozgat seçmeniyle iyi kontak kurmak zorundadır.


Haziran seçimlerinin ardından muhalefet partilerinin başarısı ve başarısızlığında da ölçü alınacak olan illerin başında Yozgat gelecektir. Bu gerçeği göz ardı etmemek gerekir.