YOZGAT, Kayseri, Sivas illerini kapsayan bölgedeki sosyal, ekonomik, kültürel farkılıkları ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetini sürdüren Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) yönetim kurulu tarafından, genel değerlendirme yapılıp, hibe destek verilecek olan projeler belirlendi, ilan edildi. Yozgat'ın payına 6 projeye verilecek destekler düştü.

ORAN Kalkınma Ajansı tarafından yapılan duyuruda, toplamda 30 projenin mali destek almaya hak kazandığı belirtildi. Bu 30 projeden 14'ü Kayseri'de, 10'u Sivas'ta. Geriye kalan 6'sı ise Yozgat'ta uygulanacak. ORAN Kalkınma Ajansı da bu projelere mali destek verecek. Çok güzel ama!..

Ajansın faaliyet amacının, bölgeler arasındaki farklılıkları gidermek olduğunu biliyoruz. Yani Kayseri, Sivas ve Yozgat illeri arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarda bulunacak. Açıklanan destek programına bakıldığında Yozgat'ın en gelişmiş(!) il olması gerekiyor. O yüzden de en az proje uygulaması Yozgat'ta yapılıyor.(!)

Bu konuyu daha öncede dile getirmiştim. ORAN Kalkınma Ajansı'ndan aranıp, bilgi verildi. Her çağrı döneminde Kayseri'den ve Sivas'tan verilen uygulanabilir proje ile Yozgat'tan yapılan başvurusu sayısının orantısız olduğu vurgulandı. Örneğin; çağrıya yönelik Yozgat'tan 10 proje hazırlanıp, başvuru yapılırken, Kayseri'den 50, Sivas'tan 30 proje başvurusunun yapılarak, bunlar içerisinden uygun ve uygulanabilir olanlara onay veriliyor.  

Sorun ORAN Kalkınma Ajansı kaynaklı değil, Yozgat kaynaklı. Sivil toplum kuruluşları, özel ve resmi kurumların yöneticileri, projeyle falan uğraşmak istemiyorlar. Yozgat'ı önce Sivas'ın sonrasında da Kayseri'nin gelişmişlik düzeyine çıkarılmasına yönelik bir düşünceleri, gayretleri mevcut değil. İlçe, belde belediyeleri, hizmet birlikleri, odalar projeler üretip, mali destek alıyor, istihdam ve üretime yönelik projeleri hayata geçiriyor. Yozgat merkez ve bazı ilçe ve belde belediyeleri, sivil toplum kuruluşları seyretmekten öteye bir türlü geçemiyor.  

Yozgat ile çevre iller arasındaki gelişmişlik makası her geçen gün açılıyor. ''Göçü önleyeceğiz'' deniyor ama gereken yapılmıyor. Yapılmadığı için de göç durmak yerine hızını her yıl artırarak, Yozgat boşalıyor...