BİR süredir Ak Parti’nin merkez il genel meclis ve belediye meclis üyeleri aday listeleri Yozgat kamuoyunda tartışılıyor.Öncelikle sızdırılan il genel meclisi aday listesi tartışma konusu olmuştu. 
Ak Parti merkez ilçe eski başkanı İskender Nazlı’nın meclis üyeliğinde aday listesinin ilk sırasında yer alması bekleniyordu ve gözlemlerime göre bu durum partililer tarafından da olumlu karşılandı.
İl genel meclisi aday listesiyle ilgili en büyük eleştiri 4. sıra adayı olarak yazılan Mehmet Gönül ile ilgili…
Listeyi konuşan Ak Partililerin büyük çoğunluğu il genelde 4. sıraya yazılan Mehmet Gönül’e büyük haksızlık yapıldığını söylüyorlar ve tepkilerine gerekçe olarak; Gönül’ün partinin kuruluşundan bugüne partiye yaptığı hizmetleri gösteriyorlar.
Bunlar parti içi konular tabi ki…
Fakat dikkat çekmek istediğim konu; parti içindeki eleştirilerin ayyuka çıkmış olması.
Gelelim sızdırılan belediye meclis üyesi adayları ile ilgili yorumlara…
Geçtiğimiz cuma günü “AK PARTİ LİSTESİ SIZDIRILDI!” başlığıyla yayınladığımız haberin ardından, Ak Parti’de kuruluşundan itibaren çeşitli kademelerde görev almış bir siyasetçiyle sohbet ettik.
Burada bir parantez açarak, şu “sızdırılma” konusuna değinmek istiyorum.
Her yerel seçim öncesi Ak Parti’de gelenek halini alan bu “liste sızdırma” işinin kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum. 2004’teki seçimde, Yusuf Başer’in belediye başkan adaylığı döneminde de aynısı olmuştu. 2009’da ve 2014’te de aynı şekilde “sızıntılar” yaşandı…
Önce listenin ham hali kamuoyuna sızdırılıyor ve gelecek tepkilere göre değişiklikler yapılıyor.
Sanırım yapılan değişikliklerden doğacak tepkiler de fazla dikkate alınmayacak.
Ne de olsa artık “Kaş yapayım derken göz çıkarmak” Yozgat siyasetinin olmazsa olmazı haline geldi.
Her neyse…
Konuştuğum Ak Partili siyasetçinin özellikle merkez belediye meclis üyeleriyle ilgili tespitlerini aktarmak istiyorum.
Özetle şunları söyledi:
“Belediye meclisi aday listesi geçtiğimiz hafta bana da gönderildi. İncelediğimde MHP’ye yakın isimleri belediye meclisinde yanımıza alarak, parti olarak 24 Haziran’da MHP’ye kaptırılan oyların geri alınmaya çalışıldığını görüyorum. Oysaki biz mevcut seçmenimize sahip çıkmalıyız. Yıllardır Ak Parti’ye hizmet etmiş isimleri küstürmemek gerek. Önceki seçimlerde liste hazırlanırken il yönetiminden 3-4 isme yer vermeye özen gösterilirdi fakat bu temayül artık değişmiş. Biz listelere yazdığımız MHP’ye yakın isimler üzerinden MHP’den oy almaya çalışırsak, Ak Partililer de sandıkta MHP’ye oy verirken tereddüt yaşamazlar…”
Sonrasında “İttifak partiye olan sadakati zayıflattı” diye ekledi sözlerine…
Bunu da şöyle özetleyeyim; bugün bir Ak Partili seçmen MHP’ye oy verirken tereddüt etmiyor fakat MHP’liler ideolojilerinden yola çıkarak daha temkinli hareket ediyorlar.
Bunun en somut örneğini 24 Haziran genel seçimlerinde gördük.
Hatırlayın, 24 Haziran’da Yozgat’ta MHP, Ak Partili seçmenden hatırı sayılır oy almıştı…
Sızdırılan listeyi gazete olarak haber yapmamızın ardından Ak Parti’den “Yayınlanan liste gerçeği yansıtmıyor” açıklaması gelmişti. 19 Şubat Salı, yani bugün saat 17.00’a kadar listeler seçim kuruluna verilecek ve yarın her şey netleşecek.
Her ne kadar birkaç kaynaktan yayınladığımız listenin doğruluğunu teyit etmiş olsak da kesinleşen liste ile yayınladığımız listeyi mukayese etme imkânımız olacak.
Bir de Kazım Arslan faktörü var…
Mevcut Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan bağımsız belediye başkan adaylığını ilan etti.
Arslan için düne kadar “Bağımsız aday olursa 300-500 oy anca alır” diyen bazı Ak Partililer bugün 8-10 bin gibi rakamlar telaffuz etmeye başladılar.
Bu duruma şaşırıyorum doğrusu.
Her ne kadar Yozgat milletvekilleri Bekir Bozdağ ve Yusuf Başer teşkilatlardaki 24 Haziran rahatlığının önüne geçmeye çalışsalar da partide görev alan bazı isimlerde “Biz bu seçimi kazandık” rahatlığını çok net bir şekilde gözlemliyorum.
* * *
Yarışın güçlü üç belediye başkan adayının da vaktiyle Ak Parti ile yollarının kesişmiş olması Yozgat’taki yerel seçimi daha ilginç bir hale getiriyor.
Kazım Arslan düne kadar Ak Parti’nin seçilmiş belediye başkanıydı. Mehmet Erdemir 3 Kasım 2002 genel seçiminde ilk sıradan seçilerek, bir dönem Ak Parti Yozgat milletvekilliği yaptı.
Celal Köse zaten partinin mevcut adayı…
Velhasıl, bu üç ismin de Ak Partili seçmende bir karşılığı var. Ak Partililer 2002’de vekil olsun diye Erdemir’e oy verdiler, başkan olsun diye 2014’te Arslan’a oy verdiler, bugün Celal Köse başkan olmak için aynı seçmenden oy istiyor.
3 Kasım 2002 genel seçimlerinden bugüne kadar partisine sadık kalmış ve her seçimde Ak Parti’ye oy vermiş olan bir seçmen, 31 Mart 2019 yerel seçiminde de Ak Parti’ye oy kullanırsa; dünden bugüne üç adaya da oy vermiş olacak.
Aslında Yozgat seçmenini sandıkta bir ironi bekliyor.
Sizce de öyle değil mi?..
Sağlıcakla…