Daha önce Meydan Yeri bölgesindeki bazı lokantalarda hazırlanan tandır kebabı artık hemen hemen her lokantada servis edilmeye başladı. Yozgat'ta yaklaşık 40 yıldır tandır kebabı yapan 56 yaşındaki Mesut Ceylan, 16 yaşında çırak olarak başladığı lokantada kendisini yetiştirdiğini belirterek, Yozgat'a özgü tandır kebabının herkes tarafından yapılamayacağını, çıraklık döneminde sebat edip, kebabın yapılışındaki incelikleri öğrenmeden ocağın başına geçilmemesi gerektiğini söyledi. Kuzu etinden yapılan tandır kebabının tadının doyumsuz olduğuna dikkat çeken Mesut Ceylan, “Tandır kebabı yapabilmek için etin seçiminden hazırlanışına, fırının yakılıp, ısının ayarlanmasına kadarki sürenin de pişirilmesi kadar önemi büyüktür. Yozgat'ta tandır kebabı yapabilen usta sayısı o nedenle sınırlı sayıdadır” dedi.

Yozgat Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun da, yöresel tatlardan testi kebabı ve arabaşının tescilinin yapıldığını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Türk Patent Enstitüsü'ne, 'Çanak Peyniri', 'Çedeneli Kavurma', 'Parmak Çörek' ile ilgili tescil işleminin ise sonuçlanmasının beklendiğini hatırlattı. Coşkun, “Her yörenin kendisine has damak tadı bulunmaktadır. Yozgat'ın da oldukça farklı, yayla kültürüne dönük yemek çeşitleri bulunmaktadır. 
Bunların tescil edilmesi, dışarıdan gelen insanların 'ne yiyebiliriz?' düşüncesini kolaylaştırmaktadır. Tescili yapılan yemeklerimiz arasına tandır kebabını da dahil etmek istiyoruz” diye konuştu.
Coşkun, Yozgat dışarıdan gelen misafirlerin özellikle tandır kebabı ve yine Yozgat’ın yöresel yemeklerinden olan testi kebabını tercih ettiğini, tandır ve testi kebabını yemeden gitmediklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim