Yozgat gibi Anadolu kentlerinde özellikle bu aylarda yapımına başlanılan yufka ekmek ve hamur işi ürünleri değişen sosyal yapıyla birlikte toplu üretim merkezlerinde üretilerek dükkan ve marketlerdeki yerini alıyor. Özellikle kış ayları öncesi Yozgatlı ev hanımlarının imece usulü hep birlikte tandırlarda ürettiği ve kış aylarında bol bol tüketimimin yapıldığı yufka ekmekler tandırların yok olmasıyla birlikte dükkanlarda girişimci kadınlar tarafından üretiliyor.

Anadolu kentlerinde ev hanımlarının geçmişte başlıca görevleri arasında yer alan ve adına ‘kışlık hazın’ denilen ürünlerin üretimini artık birçok ev hanımının bıraktığı gözlemlendi. Yozgat’ta geçmiş dönemde her mahallede bulunan birden fazla tandırların yıkılıp yok olmasıyla birlikte bu tandırlarda da ev hanımları tarafından üretilen erişte, makarna, çorbalık, yufka ekmek, katmer gibi geleneksel ve doğal Anadolu lezzetlerinin bir kısmı kaybolmaya yüz tutmuşken, girişimci birkaç esnaf bu ürünlerin üretimini sürdürmeye devam ediyor.

Özellikle ayda bir kere veya düğün, bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde evlerde doğal olarak üretilen tel kadayıf ve sütlü kadayıf gibi tatlı çeşitleri de  yine artık kafelerde satışa sunuluyor. Yozgat’ta kaybolmaya yüz tutmuş Yozgat’ın geleneksel hamur işi ürünlerinin toplu üretimini gerçekleştiren Yüksel Arslan bu ürünlerin toplu üretimini yaparak asırlık lezzetleri ve mutfak kültürümüzde yeri olan hamur işi ürünlerin satışını sürdürmeye devam ediyor. Ankara Yufka Kadayıf mağazalarıyla girişimci ve marifetli kadınların üretmiş olduğu erişte, makarna, çorba, yufka, yufka ekmek, kadayıf gibi ürünler geçmişte olduğu gibi aslına uygun bir şekilde üretilerek tüm Yozgat’a satışı gerçekleşiyor.

Ankara Yufka Kadayıf markasıyla tüketime sunulan ürünlerin satışını gerçekleştiren Şevket Taşkın ise Yozgatlıların hala bu ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi. Şevket Taşkın başta yufka ekmek, yufka ve kadayıfa olan ilginin devam ettiğini belirterek “Bu ürünlere yoğun rağbet gösteriliyor. Çünkü Yozgat’ın yemek kültüründe bu tür hamur işi ürünler önemli bir yere sahip onun için insanlar bu geleneksel damak tadından vazgeçmiyor ve tüketmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim