Yozgat'ın Aydıncık İlçesi'nde yetişen, değişik aroması ve tadıyla az bilinen mini yapılı kavun türünün yöreye özgü tescilinin yapılabilmesine yönelik 2013 yılında Bozok Üniversitesi tarafından başlatılan bilimsel araştırma çalışmalarının sonuna gelindi. Daha önceleri 10 dönümlük alanda ekimi yapılan bağrı bütün kavununa olan talebin artmasına bağlı ekim alanı da genişletildi.

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, 'Bağrı Bütün' ismi verilen kavunun farklı bir kokusu ve tadının bulunduğunu, bu türün her bölgede yetişmediğini söyledi.


İçerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık ve iri bir kaz yumurtası büyüklüğünde bir arada bulunması nedeniyle 'Bağrı Bütün' olarak adlandırıldığına vurgu yapan Koçak, ürünün ataları tarafından yaygın olarak bölgede ekilmesine karşın, son yıllarda üretiminin yok denecek noktaya geldiğini bildirdi.

Koçak, 2013 yılında Kaymakamlık öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ilçe merkezi Pamukluk bölgesinde hazırlanan bir dekar alanda ekimi yapılan kavunun geçen yıl 10 dönümlük alanda ekilip, hasadının yapıldığını, bu yıl ise ekim alanının 100 dönüme çıktığını ifade etti.

Başkan Koçak, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından yakından takip edilen kavundan numuneler alınarak, gerekli analizleri yapılmak üzere laboratuarlara gönderildiğini anlattı. Koçak, "Analiz sonuçları da ortaya çıkartıldıktan sonra Türkiye Patent Enstitüsüne patent başvurusu yaparak, Bağrı Bütün Kavununu Aydıncık İlçemize özgü bir tarım ürünü olarak tescillendireceğiz. 'Bağrı Bütün' kavunu bölgenin toprak yapısıyla birlikte iklim ve sulama imkanlarına bağlı olarak yöresel bir üründür'' dedi.

Yöreye özgü bu kavun türünün vatandaşlar tarafından ekiminin yapılmasına yönelik teşvik ettiklerini kaydeden Belediye Başkanı Koçak, şöyle konuştu:

''Buraya özgü ürünün Türkiye'miz, Yozgat’ımız, çevremiz bilsin, vatandaşlarımızın da geçim kaynağı olsun istiyoruz. İlçemizin merkezinde 'Bağrı Bütün' parkı oluşturduk, Bağrı Bütün maketini yaptırdık. Muz ve kavun arası bir tada sahip olması nedeniyle 'Yer Muzu' olarak da bilinen Bağrı Bütün kavunu daha çok bizim ilçemizde yetişmektedir.''

Daha önceleri çiftçinin kendi ihtiyacına yönelik olarak farklı ürünlerin ekildiği tarlaların yanına az miktarda ekip, tükettiğini hatırlatan Başkan Ahmet Koçak, ''Son zamanlarda bunu gündeme getirdiğimizden bu yana bu yıl 100 dönüme yakın bir ekim oldu. Direkt bunu ekenler ve pazarlayanlar oluyor. Yozgat'a çevre ilçelere ve Ankara'ya gidiyor. Bu yörenin insanı olup da, diğer illerde ikamet edenler talep ediyor, komşularıyla paylaşıyor, giderek talep artıyor. Bu bir pazar haline gelmeye başladı. Bunu geliştirmek ve devam ettirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim