KUZAYCALILAR DERNEĞİNDEN BİRLİK VE BERABERLİK ADINA MUHTEŞEM AÇILIŞ

 Ankara’da faaliyet gösteren Şefaatli ilçemize Bağlı Kuzayca Köylüleri, birbirinden memleket sevdalısı ve çalışkan dernek yönetimiyle sadece Kuzayca adını değil tüm Yozgatımızın ismini Ankara’da liyakatiyla yücelterek tanıtmaya devam ediyorlar.
    
Ali CEYHAN, Serhat KILIÇARSLAN, Murat ŞEN, Murat CESUR, İsmet ERCİYES, Fazıl CEYHAN, Alptekin YÜKSEL, Nazmi KILIÇARSLAN, Kürşat DÜŞÜNCELİ, Kürşat YÜCESOY, Özkan AYDOĞMUŞ, Nimet DURSUN, Ülkü DÜŞÜNCELİ ve Emel DÜNDAR gibi birbirinden çalışkan, saygın ve sevilen değerleri, Kuzayca ve insanını heryerde anlatıp, gönül güzelliklerini misafirperver kimliklerini heryerde artıları ve özellikleriyle tanıtarak sevdiriyorlar. Vefalı, şahsiyetli ve nitelikli bu derfnek, yeni kurulmasına rağmen yaptıkları birbirinden kaliteli etkinliklerle Başkentte en çok ses getiren dernek kimliğini de şuan elinde bulunduruyor.

Bozok platosunun en misafirperver, sofrası açık, hoş sohbet, cömert gönüllü ve birbirinden hanedan insanları olarak bilinen Kuzaycalılar, Dölek, Goca Yokuş, Ağılın Önü, Kamış Ağılı, Gücük Burnu, Arkaç, Mındılı, Yürücesi, Cenikler, Ağ Yokuş gibi görsel güzelliklere sahip verimli topraklara sahipler. 

Bilirsiniz ki, Yozgat bölgesinde “Er kişi lakabıyla anılır” derler. Kuzayca’ya yolu düşüpte Çil Bekir’in, Sohu’nun, Biyooğlu, İç Guvasinin Irbaham, Çatkafa, Bambul, Maho, Talaka, Üsoon Ali, Sitemli ve Oklamaz Mısdafa gibi gönül insanlarının ekmeğini, yemeyen, çayını içmeyen, hanesinde hatır hörmet görmeyen kimse yoktur. 

Elinde yarım ekmeği bile olsa misafiriyle, komşusuyla paylaşan, vefası, sadakati, himayesi ve yiğitliğiyle gerçek saygıyı ve eşsiz değeri hakeden gönül fatihleri Tilkinin Müstecep, Çoban Aloo, Zıvana Azaa, Allıoğlu, Tohlunun Ali, Andiğin İbraam, Musdur Ali, Dadlı Ahmet, Direm Ahmet, Cebisgiz, Çoban Azaa, Cin Osman, Çadırağası, Topahlı Ahmet, Kôr Polis, Çete Mısdafa, Guccük, Çiçiğin Mısdafa gibi gerçek değerler, adamlığın kralları olarak tanınır ve hepside Kuzaycalı. Ve hepside engin gönüllü, izzet-ikram sahibi kadirşinas kıymetler olarak bilinirler.. 
   
Sadece Kuzaycalı genç kızların değil, Sarıkent, Temlik, Kabakini, Başköy, Tahiroğlu, Konaklı, Gülistan Şefaatli dahil çevredeki tüm köy ve kasabaların kızlarının tamamı, bilgisine, görgüsüne, hanımlığına, hatınlığına ve becerisine hayran olup örnek aldıkları Zedef Bibi, Ziyade hala, Narin nene, Neziha bibi, Garıız bibi, Çapar Gız hala gibi lafı sözü dinlenilir, becerikli ve hatırı yüksek Osmanlı hanımların hepside Kuzaycalı. 

Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ceyhan, Kürşat Düşünceli, Fazıl Ceyhan ve Serhat KILIÇARSLAN’la beraber epey sohbet ettik. Diyorlar ki; Biz Gazıdın Pınar’dan, Gücük Burnundan, Gamış ağılından, Hanımpınarından, Şıhalinin Pınarından su içtik, Saz’da, Oklar’da, Dedenin Çevlik ve  Fakıların Önünde çok çimdik. O yüzden bizim yüreğimizdeki Yozgat sevdası asla bitmez ve gönlümüzdeki Kuzayca özlemi tükenmeyecektir dediler. 

Merkezi Piyade Mahallesi 2022. Cadde 6/A Etimesgut Ankara adresinde bulunan Yozgat İli Şefaatli İlçesi Kuzayca Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 25 Mart Pazar günü muhteşem bir açılış töreniyle siyaset, sanat, akademik camia, basın ve sivil toplum platformlarından onlarca renkli simayı bir araya getirdi. 

Coğrafik uzaklılar, bağ kopuklukları ve araya yılların girmesiyle oluşan özlemler dahilinde uzun süredir birbirini göremeyen Kuzaycalılar biraraya gelmenin mutluğu içerisinde Dernek Yönetimlerince verilen yemek ve çay eşliğinde unutulmaz hatıralarını anlatıp duygu sellerine boğuldular. Gelen misafirlerinde merak ve heyecanla dinlediği sohbetlerde, Kuzaycalılar Kör Guyu’da Toy Hasan’ın bosdanlığı nasıl yolduklarından, Golün Omar’ın itlerinin çok adam gaptığından tutun, Godalının İmine’nin madımalah cacığından, Tımbıl’ın yaptığı  pahlavuya, Deli Mahinur’un buktüğü siniden, Ganatlının Dürdane’nin kestiği erişteye kadar tüm anılarını canlandırdılar. Köyde en güzel çokelik ve tereyağı Korgız bibinin yaptığını, Gara Hava’nın bi ilağen hamır eşgileyip işli, bazlama, saya çöreğa yapıp tüm koyün çocuhlarına dağıttığını anlatıp hüzünlendiler.   

Baran Yusuf’un, Çardananin Ali’nin bakkallarından alınan leblebiden, püsgutten, sormuh şekerinden, mantar dabancasından tutun, Yamyam Mahallesinden, Tahta Koprüden sohbetler uzadı durdu.

Bayramlarda Şıhomar’ın, Aslan Kâa’nin, Şıh Ali, Bıyı Uşağı, Dağlılar, Mustafa Kâa, Mamoğun Celal, Hayat, Memidin Ali’nin odalardan toplanan şekerler, oynanılan oyunlar, öğretmenlerden yenilen dayaklar özlem dolu kahkahaların altyapısıydı.

Güleryüzü, çalışkanlığı, saygısı ve yenilikçi faaliyetleriyle herkes tarafından çok sevilen Kuzayca Köyü Derneğinin başarılı Başkanı Sefa KILIÇARSLAN, açılışta yaptığı konuşmada; “Ben görevde olduğum müddetçe Kuzayca Köylüleri ve tüm Şefaatliler birbirlerini asla unutmayacak, sürekli yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olacaklar” derken, “Bizim Kuzayca’da acılar ve sevinçler ortak yaşanır. Birimizin acısı hepimizi kahrederken, diğerimizin sevincine hep beraber ortak oluruz.” dedi. 

Kuzaycalı hanımların da ilgi gösterdiği açılışta, zarafetleri ve hanımefendilikleri ile tüm Yozgatlılar tarafından çok sevilen dernek yöneticileri Nimet DURSUN, Ülkü DÜŞÜNCELİ ve Emel DÜNDAR; “Kuzayca’lı olmak misafirperverlik, cömertlik ve asil ruhlu olmak demektir.” derken, “Köylülerimizin yüreklerindeki eşsiz vatanseverlik, rakipsiz Yozgat sevdamız ve bağrağımıza olan sonsuz tutkumuz bizlerde ve nesillerimizde asla yıpranmayacak ve asla azalmayacak.” Dediler. 

Yönetim Kurulu üyeleri Murat ŞEN, İsmet ERCİYES, Alptekin YÜKSEL, Nazmi KILIÇARSLAN, Murat CESUR, Kürşat YÜCESOY ve Özkan AYDOĞMUŞ; “Sadece bizim değil, en küçüğümüzden, en büyüğümüze tüm Kuzaycalıların köyümüz, Yozgatımız ve Vatanımız için yapamayacağı hiçbir fedakarlık yoktur. Biz yüreklerimizle bağlılık yemini edip, büyüklerimnizden öğrendiğimiz hürmetli hizmetleri sergiliyoruz.” Derken herkesten büyük alkış aldılar.

Başkan Sefa KILIÇARSLAN son olarak; ”Hepimizin Yozgat için yapacağı mutlaka birşeyler olmalı, Dernek olarak fedakarlık isteyen bir güzergahtayız” dedi. 

Bendenizin sunduğu programa Şefaatli dernekleri başta olmak üzere Etimesgut ve Sincan’daki Yozgatlı derneklerin tamamı ile Yozgatlılar Vakfı ve Federasyon başkanları yönetim kurullarıyla katıldılar. Programa basın mensupları, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, Kuzayca köylüleri ve Şefaatliler’in ilgisi büyüktü. 

Kuzayca Köyü Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu, yaptıkları ortak açıklamayla; Kuzayca Köylülerinin mutluluğu ve Yozgatımızın tüm insanlarının mert, sözünün eri ve delikanlı tanınması için yapamayacağımız hiçbir fedakarlık yoktur” dediler. 

Berrak doğası, memba tadındaki bol suları ve cömert insanlarıyla tanınan Kuzaycalıları hepimiz takdir ve hayranlıkla izledik. İzzet ve ikramlarını gördük. Eğer Kuzaycalılar bu güzide derneklerine sahip çıkıp, destgek olurlarsa köyü ve kendileri için daha çok güzel işler yapacağa benziyorlar.

Bozok Yaylasının süsü, coğrafyamızın incisi, Yozgat’ımızın yüz akı, yiğit, cömert ve vefalı insanların yaşadığı bu güzel köyün onurlu insanlarına hemşehri kimliğimize saygınlık kazandırdıkları, övünç ve gurur verdikleri için ahirete intikal edenlerine Allah’tan rahmet, yaşayanlarına sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum. Mor dağları, altın rengi üzümleri, ballı meyveleri, cömert yürekleri, görgülü insanları ve karşılıksız dostluklarıyla sürekli sevgi ve güzellik üreten pırlanta kalpli Kuzaycalıların yeni kurulan bu güzide derneklerinin kendilerine ve tüm Yozgatımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Saygılarımla…    

Rıfat ÇAKIR
[email protected]
0537 587 27 80