YOZGAT, bitki örtüsü ile hayvancılık açısından önemli bir merkez. 'Hayvancılık' denilince akla ilk olarak, büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği geliyor. Ama onunla sınırlı bir durum değil. Yozgat, kanatlı ve arıcılık faaliyetleri/üretimi için de önemli doğal bir yapıya sahip. Kıymet bildiğimizi söyleyemem... 
Geçtiğimiz günlerde bir çiftçi ile sohbet ettik. 'Çiftçi' dedimse, adı çiftçi olup, verilen desteklerle yetinen birisi değil. Toprak ile bütünleşmiş, üretiyor, yeni üretimlerin peşinde koşuyor. 'Ne yapabilirim?' sorusunu sürekli kendisine sorup, yanıtlarını bulmaya çalışıyor. Çiftçi arkadaşımız/kardeşimiz...
Dedi ki, 'Köyümüzdeki tarım alanlarının tamamı dış müdahale görmemiş topraklardır. Yani tarımsal üretimde kimyasal kullanılmadığı için hayvancılık sektörü için doğal bitkiler, endemik bitkiler mevcut. Ama bu bitkilerin kıymetini köylü pek bilmiyor. Üretmiyor, üretime katılmıyor' dedi...
Sadece bir köyün değil, Yozgat'ta neredeyse tüm tarım topraklarının önemli bölümü bozulmamış. Yani kimyasal kullanılmadan üretim yapılmaya çalışılmış. Bu bilinçli mi? Hayır!.. Zira Yozgat topraklarında, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanlar, kimyasalın 'daha çok ürün almak için kimsasal gübre kullanın!' havasının estirildiği yıllarda, ya haberi olmamış veya haberi olsa bile alım gücü yetersiz kalmış...  
İyi de olmuş... Eğer, o gün bugünkü teknoloji ile kırsalda yaşayanlara haberler ulaştırılmış olabilseydi, belki bugün verimli topraklar, bir anlamda 'zehirli' topraklar haline dönüşecekti. Kaldı ki; sonraki yıllarda, teknoloji geliştikçe biraz yaygınlaşan haberleşme ağına bağlı olarak kimyasal kullanımı başlamış, bu kez köylünün daha çok kimyasal kullanmasına maddi gücü engel olmuştur. Buna şükretmeliyiz...
Son dönemlerde Türkiye'nin dört bir yanından Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa başta olmak üzere bir çok bölgeye kurbanlık sevki olmaktadır. Kurulan 'kurbanlık pazarı' alanında, kurbanlık konusunda tecrübeli olanların ilk tercih ettiği çadır, Yozgatlıların, Yozgat'tan götürdükleri kurbanlıklar. Bu tercihten ötürü, farklı illerden veya Yozgat'ın komşu illerinden sevkedilen kurbanlıkların sahiplerinin de 'Yozgattan geldiklerini' söyledikleri belirtiliyor...
Yozgat'ta beslenen ister büyük, ister küçükbaş kurbanlıkların tercih edilmesinin nedenlerinden en önemlisi yaylalarda beslenmesi. Tek tip, şişirmeye dayalı doğal olmayan besinlerden kaçınılması. Bununla birlikte, Yozgat'ta Tarım Müdürlüğü'nün hayvan hastalıkları konusunda çok titiz olması. Her yıl hayvan hastalıklarına karşı aşılama yapılıyor. Takip ediliyor. Hastalıklı hayvanların il sınırlarından girişleri engelleniyor. Bun da güvenlik birimlerinin özellikle de jandarmanın payının olduğunu unutmamak gerekir. Hal böyle olunca da eti lezetli, güçlü, sağlıklı hayvanlar Yozgat'ta yetiştiriliyor. Kurban alacak vatandaş da, bu gerçeği tecrübe ettiği için Yozgat yaylasında yetiştirilen kurbanlıkları tercih ediyor. Bunu değerlendirmek gerekir, düşüncesindeyim...

DÜNDEN BUGÜNE BUGÜNDEN YARINA
-Şehit adına park

YERKÖY ilçesine Saray Beldesinde 15 milyar liraya yaptırılan gezi ve dinlenme parkına 1994 yılında şehit olan Askerin ismi verildi. 28 Ağustos 2003 tarihinde gerçekleştirilen Saray Beldesindeki parkın açılış törenine Yozgat Vali Yardımcısı Fecri Fikret Çelik, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yerköy Kaymakamı Şükrü Kara, Rütbeli subaylar ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Saray Belediye Başkanı Kazım Kılıçaslan, uluslar arası E-88 karayolunun belde merkezinden geçtiğini, Yozgat Organize Sanayi Bölgesinin de belde sınırları içerisinde yer aldığını hatırlattı. Kılıçaslan, “Her yönüyle büyük ihtiyaç duyulan gezi ve dinlenme parkımız 20 bin metrekarelik bir alanda bulunmaktadır” dedi.