İDDİALI bir başlık oldu, farkındayım fakat açıklamasını yaptığımda bana hak vereceğinizi düşünüyorum.
Yozgat’ın bu saatten sonra sanayi şehri olması zor. Zaten sanayileşme için altyapımız yeterli değil. Organize sanayimize yeni fabrikalar kurulması noktasında teşvikler yetersiz. Alternatif şehirlerden dolayı Yozgat, yatırımcıların ilgisini yeteri kadar çekmiyor.
Velhasıl, bu konuda talihsiziz.
Vaktiyle tarım şehri olan Yozgat’ın çiftçisi artık tarlasını ekmiyor. Zaten köyden merkeze bir göç durumu mevcut. Yozgat’ın genel nüfusu azalırken merkez nüfusunun sürekli yükselmesi de buna işaret ediyor.
Köylü köyünü terk ediyor. Tarlalar öksüz ve yalnız…
Sadece tarım değil hayvancılık da bitiyor. Bazı köylerde büyük baş hayvan kalmamış durumda.
Kurbanlıklarını Yozgat’ın kurban pazarından alan köylülerle sohbet ettiğimde bunu daha iyi anladım.
Evveliyatında biz kurban kesmek için köye giderdik, şimdi köyden merkeze kurban kesmeye geliyorlar.
Yakın tarihe baktığınızda Yozgat’ın günbegün bir memur şehrine dönüştüğünü göreceksiniz.
Küçük bir memur şehri…
Kamu çalışanları açısından bakıldığında Yozgat adeta bir cennet... Özellikle kolluk kuvvetleri açısından huzurlu bir şehir.
Yozgat’ın şark ili olduğu yıllar çok eski değil. Daha düne kadar polisler vekil, bakan torpiliyle Yozgat’a gelirlerdi. Yozgat’ta şark hizmeti yapmak bir ayrıcalıktı.
Peki, biz Yozgat’a nasıl girdi sağlayacağız?
Şu veya bu sebeple yatırımcıyı getiremiyorsak, tarımı ve hayvancılığı geliştiremiyorsak; Yozgat’ı bir kültür şehrine dönüştürüp, yerli ve yabancı turistleri çekmeliyiz.
Başka bir alternatifimiz yok.
Yeraltında ve yerüstündeki tarihimizi canlandırıp, turizme kazandırmak zorundayız.
Bu konuda envanterimiz sağlam.
Yozgat’ın birçok kültürel zenginliği var, bu zenginliklerin tanıtımımın iyi yapılmasıyla birlikte ilin kültür ve turizm şehri olması yolunda önemli adımlar atılacaktır.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Kültür ve Turizm Müdürü Metin Halıcı bu konuda çalışmalar yapıyorlar.
Vali Yurtnaç bir Yozgatlı kadar ilin tarihi dokusunu biliyor ve Yozgat’ın tanıtımı için çeşitli organizasyonlar düzenlenmesini sağlıyor.
Her ne kadar eleştirilere maruz kalsa da Başkan Arslan, tarihi konakları restore ettirip toplum hayatına kazandırarak, Yozgat’ın kültür mirasına sahip çıkmaya çalışıyor.
Belki de bugüne kadar en büyük eksiğimiz Yozgat’ı tanımayan ve Yozgat’ın kültürel zenginliğinden bihaber olan bürokratlar oldu.
Kültür ve Turizm Müdürü Metin Halıcı’yı bu noktada Yozgat’tın turizm çalışmaları açısından bir şans olarak görüyorum. Halıcı, Yozgat’ın kültürel mirasının farkında olan ve bunları tanıtmak adına projeler hazırlayan bir isim.
Sarıkaya Roma Hamamı’nın tanıtımı için yapılan organizasyonları takip etmişsinizdir.
Birçok kişinin “iki tane taş” dediği o muazzam dokunun etrafında bir tarih yatıyor.
Her ne kadar sanayileşme açısından talihsiz olsak da konum olarak Yozgat tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri.
Türkiye’nin resmi ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığında bulunan Kafkas Çamı Türkiye’de sadece burada bulunmakta. Daha birçok özelliği var Çamlığımızın…
Akdağmadeni ormanları, Behramşah Kalesi, Çeşka Kalesi, Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria), Sarıkaya Roma Hamamı (Basilica Therma), Büyüknefes (Tavium Antik Kenti), Kazankaya Kanyonu (Kazankaya Vadisi), Çadırhöyük (Peyniryemez Köyü), Muşalikalesi, kervansaraylar, hanlar, türbeler, camiler, konaklar, kiliseler ve daha onlarca tarihi mekâna ve yapıya ev sahipliği yapıyor Yozgat...
Geçtiğimiz hafta sonu Yozgat, tarihi ve turistik yerlerin yerli ile yabancı sanatçılarla tanıtmasını amaçlayan Uluslararası TUTAP Bulmaca gezisi etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Yozgat’ın tarihi ve turistik mekanlarını tanıtmak adına birçok organizasyon gerçekleştiriliyor.
Kültür ve Turizm Müdürü Metin Halıcı’nın geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısına katıldım. Halıcı’nın Yozgat’ın tanıtımına yönelik birçok projesi mevcut. Bu projeler hayata geçirildiğinde öncelikle Türkiye’de, ardından dünyada Yozgat’ın farklı bir yeri olacağına inanıyorum.
Yanı başımızdaki Kapadokya, her yıl 3 milyon misafir ağırlıyor.
Yozgat’ın gün yüzüne çıkarılan tarihi dokusunun daha fazla ilgi göreceğine inanıyorum.
Neden olmasın?..