YOYŞED tarafından her yıl geleneksel olarak ilimizde düzenlenen şölen bu yıl ülkemizde cereyan eden terör olayları nedeniyle farklı bir temayla gerçekleşti. Yurdun dört bir yanından ve yurt dışından gelen şair, aşık ve ozanların tamamı vatan, bayrak ve şehitlerimizi konu edinen eserleriyle Cumhuriyet Alanı’ndan tüm yurda birlik ve beraberlik mesajının yanı sıra ülkemizin bölünmezliği ve bütünlüğünün de dost düşman tarafından bilinmesini haykırdı.

Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleşen programın sunuculuğunu gazetemiz köşe yazarı Rıfat Çakır ve Bursalı şair yazar Süreyya Kaya gerçekleştirdi. Program şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Okunan Kur’an ve yapılan duaların ardından sırasıyla Yozgat’a gelen yaklaşık 30 şair, ozan ve aşık marifetlerini göstererek sahneye çıktı. Şairler yazdıkları şiirleri seslendirirken, ozan ve aşıklarda sazlarının tellerinden dökülen eserleriyle dosta ve düşmana mesaj verdi.

Programa katılan ozan, şair ve yazarların tamamı ozan, aşık ve şairin kaleminin her daim birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajı vermesi gerektiğini ayrıca vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü de en iyi aşık ve ozanların sazlarıyla haykırdığını ifade etti. Cumhuriyet  Alanı’ndaki programa Sivas ve Ankara’dan katılan aşık ve ozanlar ise sazlarını alarak karşılıklı atışma yaptı. Geleneksel halk ozanlığı ve aşıklığı kültürünü yansıtan ozan ve aşıklar bu kez yaptıkları atışmada taşlama yerine güzelleme ve koçaklamayı tercih ederek atışmalarını bu şekilde sürdürdü.

Program sonunda kürsüye gelen YOYŞED Başkanı Salim Gülbahçe, çeşitli iller ve kardeş ülkelerden Yozgat’a gelerek programa katılan tüm aşık, ozan ve şairlere teşekkür etti.

Salim Gülbahçe, “Derneğimizin her yıl düzenlediği şöleni bu yıl şehitlerimizi anma ve birliğe çağrı temasıyla gerçekleştiriyoruz. İnşallah huzurlu ve güvenli bir ortamda terörün son bulduğu ülkemizde daha coşkulu ve eğlenceli programlar yapmak nasip olur. Katılan tüm gönül dostlarına, ilimizi şereflendiren tüm misafirlere ve bizlere destekte bulunan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’a sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Salim Gülbahçe konuşmasının ardından programa katılan Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu’na günün anısına ve desteklerinden dolayı plaket takdiminde bulundu.

HASBEK’TE BULUŞTULAR

Cumhuriyet Alanı’ndaki programını tamamlayan şair, aşık ve ozanlar YOYŞED dernek binasında muhabbet ve etkinliklerini gün boyu sürdürdü.

Dernek binasında YOYŞED tarafından katılımcılara katılım ve teşekkür belgesi takdim edilirken Yozgat’a gelen aşık, şair ve ozanlar geceyi Yozgat’ta geçirdi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar dernek binasında sazlı-sözlü muhabbet devam ederken, Anadolu aşıklık geleneği yeni nesle ve genç kuşaklara da dernek binasında tanıtıldı.

Aşık, şair ve ozanlar Pazar günü ise Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Hasbek Köyü’nde gerçekleşen yayla şenliğine katıldı. İlk olarak Yozgat Şehitliği ve  Çamlık Milli Parkı’nı gezen aşıklar daha sonra ilçelerden gelen Yozgatlı şair, aşık ve ozanlar ile birlikte Hasbek’te buluştu.

Burada da şiir, türkü ve koşmalar söylenirken hem Yozgat’ın il dışı tanıtımına önemli katkılar sunuldu, hem de il dışı ve yurt dışından gelen farklı kültür ve yöreler Yozgat’ta tanıtılmış oldu.

Editör: TE Bilişim