Sarıkaya Roma Hamamı’nda vurulan her kazmada tarih ortaya çıkıyor. Tarihi yaklaşık 2000 yılına dayanan Roma Hamamı’nda bulunan eserler ise oldukça dikkat çekiyor. Çalışmaların ise ekipler tarafından son hızla devam ettiği, hatta yağmur, çamur demeden durmaksızın tarihi gün yüzüne çıkarmak için adeta seferber oldukları gözlemleniyor.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda Roma Hamamı’nın ön kısmında ve yeni yıkılan binaların olduğu kısımda sondaj çalışmasının yapılması sonucunda yeni bir zemine rastlanıldığı ve bu zeminin de havuz ve buna benzer yapıtın olduğu, bu yapıtın meydana çıkarılması sonucunda müthiş bir görüntünün ortaya çıkacağı öğrenildi.

Ayrıca, Roma Hamamı’nın kaidelerinin altının şimdiki haliyle kalmadığı hatta yaklaşık bir buçuk metre yerin aşağısına indiği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Yetkililer buradaki bulunan zeminin veya havuzun gün yüzüne çıkarılması için kazı alanında çalışan işçilerin tamamını ön kısımdaki toprakların atılması için oraya yönlendirdi. Bu da demek oluyor ki kazılar her geçen gittikçe yeni bir boyut alarak Roma Hamamı’nın öneminin ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz açısında daha da arttığıgözlemleniyor.

Burada bulunan bulgular sayesinde bunca yıldır yapılan çalışmaların ve emeklerin boşa çıkmadığını görülüyor. İlerleyen günlerde daha farklı bir konum alacak olan kazılar ilçemizin sanıldığından da ileriye gitmesini sağlayacak.

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Yozgat’taki en önemli kazı çalışmalarının başını çeken Roma Hamamı, tamamen gün yüzüne çıkarıldığında Sarıkaya’ya sosyo-ekonomik olarak önemli derecede katkıda bulunmuş olacak.

Sadece Sarıkaya değil, İlimiz ve Ülkemiz için de önemi büyüktür. Kazıların yaz mevsiminin sonuna kadar devam edileceği tahmin ediliyor. Çalışmalar bu hızla ilerlerse Roma Hamamı’na turist ziyaretleri yavaş yavaş başlayacak. Sarıkaya’nın gelişimi açısından ayrı bir öneme sahip olan Roma Hamamı’nın tanıtımı da ayrı bir konudur.

Editör: TE Bilişim