Yeşilbaş ördek 56–65 cm boyunda olup, kanat açıklığı 81–98 cm, ve ağırlığı 908-1589 gramdır. Erkeğinin üreme döneminde, parlak yeşil bir başı, siyah kuyruğu ve altında siyah çizgi olan sarı bir gagası vardır. Dişisi açık kahverengidir, ve koyu kahverengi gagası vardır. Yine de, hem erkek hem de dişi yeşilbaşın kanadının ucunda etrafıbeyaz, mor bir benek vardır, ki bu benek ancak kuş uçarken ya da dinlenirken görülür. üreme döneminin dışında erkeği dişisine benzer, ama hala sarı gagasından ve kızıl kahverengi gerdanından onu ayırt etmek mümkündür.


Esaret altındaki yeşilbaşların, doğadakini andıran, beyazla karışık bir tüy örtüsüne sahip olur. Ayrıca bu renk farklılığı et ya da yumurta için yetiştirilmeyen evcil ördeklerde de görülür (ev hayvanları, kuşhane kuşları vb.).
Yeşilbaşlı ördekler her zaman insanoğlunun beğenisini kazanmıştır. Öyle ki bu ördekler için zaman zaman şiirler yazılmış türküler söylenmiştir. Yeşilbaşlı ördekten söz edip te Karacaoğlan’ı anmadan geçmek olmaz diye düşünüyorum, işte Karacaoğlan’ın dizelerinden yeşil başlı ördek………


yeşil başlı gövel ördek
uçar gider göle karşı
eğricesin tel tel etmiş
döker gider yare karşı

telli turnam sökün gelir
inci mercan yükün gelir
elvan elvan kokun gelir
yar oturmuş yele karşı

şahinim var bazlarım var
tel alışkın sazlarım var
yare gizli sözlerim var
diyemiyom ele karşı

hani karac'oğlan hani
veren alır tatlı canı
yakışmazsa öldür beni
yeşil bağla ala karşı
Editör: TE Bilişim