Eskiden beri soğuk kış günlerinden sonra çıkan bu bitki görenleri mutlu etmekte baharı müjdelemektedir. 
Çocukluğumda bu çiçekler açtığı zaman çocuk ve gençler bu çiçekleri toplamaya çıkar, daha sonra da ev ev gezerek kimi evden yağ, kimi evden bulgur, kimi evden ekmek toplayarak çiğdem pilavı pişirir yerdi. Bu pilavı bu günün şartlarında pişirmiş olsak yine o günkü tadı verir mi bilemiyorum. Bildiğim bir şey varsa o da gerçekten güzel günlerdi. Güzelde bir tekerlemesi vardı  “ Çiğdem çiğdem  çiçecik ebem oğlu gececik yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun” ne anlama geliyor bilmiyorum ama bunu her çiğdemde mutlaka söylerdik.
 
Kırlarda açan kiminin toplayıp masalarına bardak içinde koyduğu, kimilerinin toplayarak çiçeklerinden pilav pişirdiği, kimilerinin de yumrularını kabuklarından temizleyerek yediği bu güzel bitkinin bir de tıbbi faydası bulunmakta, bu faydası eminim çok az kişi tarafından bilinmektedir. Bu çiğdem fmf (akdeniz ateşi) hastalığının ilacı olan korsişın ın ana maddesini oluşturmaktadır. Yani bizim kırlarda gördüğümüz bazen sadece ne güzel diye bakıp geçtiğimiz çiğdem fmf hastaları için hayati öneme sahip bulunmaktadır. 
Ne mutlu bizlere ki bir bahar mevsimini daha görmek nasip oldu, bahar mevsiminin hepimize mutluluk, sağlık, bereket getirmesi dileğiyle…
Editör: TE Bilişim