Her horoz kendi ırkındaki tavuklardan daha iri ve gösterişlidir. Başında testere gibi dişli kırmızı ibikleri ve bir çift etli sakalları vardır ve dişilerden daha büyüktür. Parlak tüyleri ve kuyruk teleklerinin çok uzun ve yay gibi kıvrık olması da karakteristiktir. Horozlar ortalama 15-20  yıl yaşarlar. 
Kümeslerin kralı olarak bilinen horoz, köylülerin adeta canlı bir saatidir. Gece vakitlerini ve özellikle seher vaktini haber verir. Seslerinin kalınlığı ve uzun ötüşleriyle Denizli horozları meşhurdur. 15-20 saniye devamlı ötebilirler. Gündüz kuşları içinde bülbül ve horozdan başka gece öten yoktur. 
Horozların beslenme amacı genellikle şu nedenlerden dolayı olmaktadır. Eti için, damızlık, süs veya döğüş için yetiştirilen cinsleri vardır. Eski çağlardan beri yapılan horoz döğüşü halen birçok ülkede devam etmektedir. Hint horozlarının dövüşkenliği meşhurdur. Bacaklarındaki mahmuzlarıyla, kanatları ve gagalarıyla birbirine tehlikeli yaralar açarlar. Horoz döğüşü çoğunlukla hasımlardan birinin ölümüyle son bulur. Bazı ülkelerde horoz döğüşü yasak olmasına rağmen, yaygın bir kumar ve vahşi bir eğlence olarak devam etmektedir. 
Halk arasında ani çıkışlarda bulunan insanlara  “yine horozlandı” şeklinde meşhur sözlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca, Horozlar için  “ibibikler öter ötmez ordayım” , “çilli horozum” gibi şarkılar türküler de söylenmiştir. 


Editör: TE Bilişim