Yozgat'ta halen Sakarya Ana Okulu olarak kullanılan tarihi ''Miralay Konağı'' binasının restore edilmesi için çalışmalara başlandı.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk, daha önce iki kez inceleme yaptığı konağın restore edilerek, daha kullanışlı hale getirileceğini söyledi.
     Vali Şentürk, Sakarya Ana Okulu için yeni bir bina yapıldığını, bu nedenle boşaltılacak tarihi konağın restore edilerek, daha kullanışlı hale getirileceğini kaydetti.
     Binanın İl Özel İdaresi kayıtlarında ''Vali Konağı'' olarak geçtiğini hatırlatan Vali Şentürk, restore çalışmaları tamamlandıktan sonra binanın müze olarak hizmete açılabileceğini bildirdi.
BİNANIN KİMLİĞİ
    Geç Osmanlı Döneminin eserlerinden olan Miralay Konağı, mimari yapısı, Atatürk'ün anılarıyla bezeli oluşu nedenleriyle ''Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kuruluğu Başkanlığı'' tarafından 1979 yılında tescili yapılarak koruma altına alındı ve kültür varlığı olarak ilan edildi.
    Kent merkezinde Hükümet konağı arkasında bulunan üç katlı binanın köşelerinde kesme taş, duvarlarda moloz taş kullanılmıştır. Kat yükseklikleri taş silmelerle belirlenmiştir. Giriş güneyden sağlanmış olup kapı kanatları ahşaptır.
    Atatürk'ün de Yozgat ziyaretlerinde konakladığı tarihi bina Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Vali Konağı olarak kullanıldığı daha sonraki dönemlerde ise İl Özel İdaresi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilerek önce Sakarya İlköğretim Okulu daha sonra da sırasıyla engeliler iş okulu, rehberlik araştırma merkezi, teftiş kurulu, il izci kurulu başkanlığı hizmet binası olarak kullanıldı. Halen Sakarya Ana Okulu olarak kullanılıyor.
Editör: TE Bilişim