Yozgat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burçin Ergen AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da tarih boyunca dokumacılık sanatının var olduğunu, hayvancılığın yaygın olduğu Orta Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerde ise bir zamanlar dokunan halı, kilim, battaniye, kumaş, heybe, seccade gibi eşyaların bir dönem kırsalda yaşayan insanların aile bütçesine ciddi girdiler sağladığının altını çizdi. Ergen, günümüzde ise dokumacılığın makinelerle yapıldığını hatırlatarak, ''Kayseri'de hem tezgahlarda hemde makinelerde dokunan halılar yurt dışına ihraç ediliyor, Nevşehir'de turizme yönelik dokumacılık yapılıyor, diğer illerde dokuma yok olmuş durumda'' dedi.
     Burçin Ergen, Orta Anadolu'da dokumacılık sanatının gelişmesi, yaygınlaşması için Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde kursların açıldığını, üniversitelerin bünyelerinde dokumacılık sanatına yönelik bölümlerin bulunduğunu bildirdi. Ergen, ''Merkezimiz bünyesinde kurduğumuz tezgahlarda cicim dokuma sanatını öğretmeye çalışıyoruz. Ancak, istediğimiz sayıda kursiyer bulamıyoruz. Bu sanat dalını yaşatmak için ilgi bekliyor'' diye konuştu.
     Ergen, Yozgat'ta eskiden olduğu gibi kırsal bölgelerde kurulacak tezgahlarda dokumacılık yapılabileceğini, kök boyası kullanılarak renklendirilen dokumaların son yıllarda önemli gelir kaynakları arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim