BİR zamanlar çok meşhurdu ''Hadi gel köyümüze dönelim, Fadime'nin düğünün de halay çekelim'' sözleriyle dikkat çeken türkü. Bu türküyü dinledikten sonra kaç kişi köyüne dönüp, davul/zurna eşliğinde halay çekti bilinmez. Bilinen gerçek ise türkünün meşhur olduğu, dillerden düşmediği o günlerden bugüne kadar geçen süreçte Yozgat'ın köylerinin boşaldığı, 'Hayalet Köy' görüntüsü oluştuğu gerçeğidir. 

Türkiye'nin en fazla göç veren illerinden birisi olan Yozgat'ta verimli toprakların ekilip biçilmemesi nedeniyle yabani otlara terk edilmiş olunmasının nedenleri vardır. Yurt genelinde köylerin boşalıp, insanların üretimden uzaklaşmasının genel nedenlerinin dışında Yozgat özelinde sıkıntılar var.

Köyde üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Ne il düzeyinde ne de ilçe bazlı sorunu çözemedik/çözemiyoruz. Bir zamanlar, Sebze Halini çevreleyen bölgede, Salı günleri köyden getirilen ürünlerin satışı yapılırdı. İnsanlar sabahın erken saatlerinden itibaren alışverişe koşarlardı. Şimdi bir elin parmağını geçmeyen üreticiler geliyor, ürününü satamadan tekrar köyüne dönüyor.

Buna çözüm üretmek o kadar zor olmasa gerek. Bir köylü pazarının oluşturulup, burada gerekli denetimler yapılmak suretiyle, gerçekten yörede yetişen ürünlerin satışının yapılmasına imkan sağlanabilir. Her açıdan güvenilir bir köylü pazarında üreten ürününü satarken, tüketen de gönül rahatlığı ile ihtiyaçlarını karşılar. Böyle bir adımda Yozgat kazanır, Yozgatlı kazanır...