Biliyorsunuz ki bir köyün, kasabanın tanıtımını yapabilmek ve belgesel formatında görüntülerini çekebilmek için o köyün tarihi geçmişini, coğrafik güzelliklerini, iz bırakan insanlarını, geleneksel motiflerini, etnoğrafik aksesuarlarını ve kendilerini öne çıkaran birbirinden farklı detay unsurları araştırmak ve öğrenmek gerekir.

Tabiiki bu birikimleri de kayıtları göstereceğimiz ekran karşısında akademik versiyona en yakın bir üslup ve içeriği dolu zengin cümlelerle izleyicisine servis etmemiz gerekmektedir. Aksi haldeki çekimler, içeriği boş görüntüler ve tesadüfi rastlanılan insanlara sorulan ezber cümleler, o köyün karizmasını ve kalitesini dahada aşağı çeker ve o köyü tanıtayım derken adeta karalamış gibi oluruz ki; yani kaş yapayım derken göz çıkarmış gibi bir şeyler olur.

            Bir çok köyümüzün kasabamızın tanıtımı için şahsıma dünyanın her yerindeki kıymetli hemşehrilerimden hemen hemen hergün yoğun talepler ulaşmaktadır. Aslına bakarsanız köy tanıtımları benimde severek yaptığım karşılıksız bir gönül hizmetidir.

Sizlerden köyünüzü tanıtabilmem için yapılması gereken başlıca araştırmaların şunlar olacağını bilmenizi istiyorum.

  • Padişah 2.Mahmut’un emriyle 1831’de başlayan İstanbul Merkezli Osmanlı Arşivinden bakılacak nüfus kayıtları,(Çünkü daha eskilere inilemiyor)

  • Tarihi kayıtlarda daha eskileri merak edenler için Temettuat defterleri yada fert fert vergi ve iskan güzergahları ve kısmi etnik köken kayıtlarının işlendiği Tahrir defterleri sorgusu. (Elinizde bu bilgiler varsa tanıtımımız daha kolay olacaktır)

  • Ülkemizin ve Dünyanın farklı şehirlerine göçen köylülerinizin en çok merak ettikleri mevkii ve mekanlarınız ile unutulmaz olay ve hatıraların tespiti,

  • Birbirinden farklı zaman ve insanlar tarafından yaşatılan köyün ve köylülerin unutulmaz anıları

  • Mevkiiler, mekanlar, çeşmeler, eşmeler, evler, konaklar, harmanlar, lakaplar,

  • Unutulmaz bostanlıklar, bağlar, tarlalar, ürünler, hayvanlar,

  • İmrenilir kağnılar, at arabaları, semerler, hamıtlar vs. yöreye ait etnoğrafik aletler

  • Efsane düğünler, dramatik ölümler, hastalıklar, sakatlıklar, ustalıklar, beceriksizlikler, fıkrayı andıran yaşanmış komiklikler

  • Yöreye has endemik türler, fauna, flora, köye özgü sebzeler, meyveler,

  • Eli uz sanat erbabı zanaatkarlar, (Kim iyi Geçgere, Yaba, Anadut, Dirgen, Örü Yayığı, Sumat tahtası, Evrağaç vs. yapardı)

  • İş, aş, görgü, görenek bilen Osmanlı Hanımlar, (Kim iyi yorgan köpürdü, kim iyi yamalık yamardı, kim iyi bostan ekerdi, kim iyi sini büker pahlavu yapardı, kim hemen döğüşürdü, kim tüm çocuklara dürüm verirdi, kim iyi ekmek ederdi vs.)

  • Lakaplar ve veriliş nedenleri,

  • Onur kırmadan deklare edilecek beceriksiz hanımların, beylerin yaşanmış komik hikayeleri,

  • İz bırakan hayvanlar (Kimin iti yavuz, kimin eşek iyi anırır, kimin kağnı iyi gıcılar, kimin at arabası daha süslü, kimin inek daha çok süt verir, kimin tosun daha iyi vuruşur, kimin koç milleti kahar, kimin Gürk daha çok cücük çıkarır) gibi iç geçirten anıları gerek yöresel şive, gerekse akademi,k dille ekranlara anlatımını yapabilmek için köyün uygun ferdini tespit tanıtım için çok gereklidir.

            Elimden geldiği kadar bir köyün misafirperver yönleri, insan değerleri, coğrafik güzellikleri ve yakın tarihine yönelik imrenilir geçmişini yazıyor, anlatıyor ve belgesel formatta kayıtlarla ölümsüzleştirmeye çalışıyorum. Tabiiki bu yalnız başımıza değil, o köyün muhtarlığı, dernekleri, duyarlı insanları ve gönlünde özlem taşıyan değerleri ile birlikte oluyor.

            Kesinlikle kazanç amacı gütmeden, bütünüyle içimizdeki memleket sevdası çerçevesinde yaptığımız bu tanıtımların, şehir kültürümüze kalıcı bir belgesel ve ölümsüz bir arşiv olabilmesi doğrultusunda gönüllü anlatım ve çekimler yapıyoruz. Art niyetli taleplerle karşılaşırsanız lütfen sizlerde tedbirli ve temkinli olun.

            Köyünüzün tüm özellikleriyle tanıtımını yapabilmemiz, yaşanmış güzelliklerinizi dilimiz döndüğünce anlatabilmemiz için belirttiğimiz kaynak ve ilke kriterlerimizi göz önüne almanız hususlarını sizlerden özellikle arz ediyorum.

 

            Hepinizede şahsıma olan ilginiz, köylerinize davetleriniz ve kalıcı belgesellerde kendinizle birlikte bizleride onurlandırdığınız için gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.

Rıfat ÇAKIR

ailevecalisma.gov.tr

0537 587 27 80