DÜNYAYI etkisi altına alan, bir yıldır da ülkemizde etkisini sürdüren korona virüs salgını; alınan önlemlerin yetersiz ve tutarsız olması sebebiyle hız kesmeden devam ediyor. Salgının ilk gününden bugüne kadar, 83 milyonu aşan nüfusa sahip ülkemizde test yapılan insan sayısı yaklaşık 35 milyona ulaştı. Buna paralel olarak, iktidarın “Saklamıyoruz.” muhalefetin “Saklıyorsunuz.” dediği vaka sayısı ise yaklaşık 3 milyon. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise yine yaklaşık 30 bin...

Geçtiğimiz hafta, Sağlık Bakanlığının ilk kez kamuoyu ile paylaştığı illerin risk haritası da salgınla mücadelede atılan adım ve uygulamaların eksikliğini gözler önüne serdi. Sarı, turuncu, mavi, kırmızı renklerle sınıflandırılan illerimizde, özellikle Karadeniz Bölgesi ile İstanbul'un da aralarında olduğu kentlerimiz kıpkırmızı. Güneydoğu’da risksiz mavi renk hakimken, Yozgat orta risk diye tanımlanan sarı renkte...

Haritanın açıklanmasıyla birlikte, kırmızı hakimiyetinin son yirmi gün içinde Ak Parti kongrelerinin yapıldığı bölgedeki illerde olduğu görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kongre salonlarının doluluğundan memnuniyetini “lebalep” diyerek belirtmişti. Virüs günlerini yasaklarla geçiren halk, bu doluluğa haklı olarak tepkili. Bu durum günlerdir tartışılıyor.

Oysa Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 54 gün içinde rekor sayılan 11 bin 837 yeni vaka, 2 Mart'ta açıklandı. Bu veriler korkutucu bir gerçeği daha gösterdi. Vaka sayısı, ülke nüfusunun yüzde 78’ini oluşturan 59 ilde sürekli artışta. 

Renklere boyanarak kamuoyuna sunulan salgın haritası ile birlikte normalleşme düzenlemesi de açıklandı. Kontrollü normalleşme düzenlemesi Tabip Odaları ve bilim insanlarının eleştiri ve uyarılarına neden oldu. Yüz yüze eğitimin başlaması, 65 yaş üstü vatandaşlara kısmı af çıkarılması, toplu ulaşımda 65 yasağının kalkması, kafe, kahvehane, restoran gibi iş yerlerinin kısmen açılması salgının daha aylarca bizimle olacağı ve çok can alacağına dair iddialara hız kazandırdı. Öyle ki, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Saltık, "Neyin gevşemesini yapıyorsunuz?" diye uyarıp "Bu yapılanlar ağır bir kasırgaya davet çıkarmaktır." dedi.

Çok gevşiyoruz çokkkk!

Öyle çok gevşiyoruz ki; Yerköy‘de Ak Parti İlçe Başkanlığı mensupları, muhtarları toplayıp dip dibe diz dize Arabaşı yiyor. CHP’liler bu gevşemeden geri kalır mı? Yine Yerköy’de bir davet de onlar düzenliyor.

Yerköy Ak Parti İlçe Başkanı Hacı Dereli; her ne kadar “Alan genişti, sayıca azdık.” dese de medyaya yansıyan resimlerde kol kola değecek yakınlıkta oturdukları görülüyor. Yine başkan “Maske kuralına dikkat ettik.” dese de Arabaşını maske ile yutmak mümkün mü?

Eğer güvenceniz haritada sarı renkli (orta risk) olmaksa, sarıdan turuncuya, (yüksek risk) turuncudan kırmızıya (çok yüksek risk) dönmek bu lebalep toplaşmalarla hiç de zor olmayacak.

Yapmayın beyler…