MONDOROS Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması ile Birinci Dünya Savaşı’ndan büyük kayıplarla ayrılan Osmanlı Devleti, kaderini İtilaf devletlerinin eline bırakmıştır. Aslında hem kendi kaderini hem de savaşa katılanların ve geride kalanların kaderini…

Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, yokluğun ve çaresizliğin, bir ulusun kendini yoktan var edeceğini, yeniden, daha güçlü ayağa kalkmanın fitini ateşleyeceğini fark edemeyenler için bu savaş sadece el değiştiren bazen de kaybedilen topraklar olarak kalmıştır. Ancak vatanı uğruna hayatlarını ortaya koyan, henüz anne karnındayken dünyaya gözlerini açmayı bekleyen bebeğinin doğduğunu göremeden, kokusunu duyamadan can veren nice şehidin varlığı ile bu topraklar can bulmuş, onlar sayesinde vatan olmuştur.

Bu biyografi kitabı; Bozok Yaylası’nda doğan ve eğitimini burada alan, Birinci Dünya Savaşı’nda Romanya/Karpatlarda bulunan; Kafkaslarda, Dağıstan ve Azerbaycan halkları ile omuz omuza mücadele eden, İstiklal Savaşı’nda düşmanla göğüs göğse savaşan, bir top mermisinin vücuduna isabet etmesiyle 27 yaşında şehit olan Bozalizade Abdulkadir Bey’in geride bıraktığı cesaret ve kahramanlık mirasıdır.

Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadelede öne çıkan Abdulkadir Bey’in, kahramanlık hikâyesi hem tarihsel kaynaklardan yola çıkarak, bir nevi iz sürerek, savaştığı cepheleri, bulunduğu savaşları ve mevkileri geniş çaplı ele alarak hem de Abdulkadir Bey ile ilgili söyleşiler yapılan yakınlarından edinilen bilgiler doğrultusunda kaleme alınmıştır.

Şüphesiz Abdulkadir Bey; vatanı uğruna eşini, çocuklarını, ailesini, kariyerini, servetini, her şeyini bırakarak cepheden cepheye gece gündüz koşan, kısaca hayatını bu uğurda feda eden binlerce vatan evladından sadece birisidir. Bu dünyadan göçüp giden, mezarı dahi belli olmayan Bozalizade Mülazım Sani Abdulkadir Bey’in ve bu vesileyle hayatlarını hiçe sayarak bizlere bağımsız bir ülke armağan eden Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin ve şehit düşen tüm vatan evlatlarımızın, gazilerimizin bu kitap sayesinde her zaman hatırlanacağı inancını taşıyorum.

Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve Abdulkadir Bey gibi askerlerin destanlaşan kahramanlıkları unutulmayacaktır…
Ruhları şad olsun!..