COVİT-19 salgını ile mücadele kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalara yenileri eklenmeye devam ediyor. Görünen o ki, önümüzdeki süreç içerisinde yeni kısıtlamalarla birlikte, eğitim, spor, eğlence, alışveriş gibi konularda da serbestlik olacak.

İlk bakışta ters bir durum gibi geliyor. Zira bir taraftan kısıtlamalara yenileri eklenirken, diğer taraftan da kısıtlanması gereken konularda serbestlik gündeme getiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurdu. Türkiye Futbol Federasyonu, önümüzdeki süreçte maçların seyircili oynatılabileceğini kaydetti. Alışveriş Merkezleri, halı sahalar, lokantalar, sinema salonları gibi toplu kullanım alanları serbest. Kahvehanelerde oyun yasak. Siyasi partilerin kongre yapması serbest, dernek, vakıf, oda, borsa gibi sivil toplum kuruluşlarının kongre yapmaları yasak. Ama neden?

Yozgat Valiliği, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda, halkın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde, yürüyüş mesafesinde sigara içilmesine kısıtlama getirdi. Çünkü, sigara kullanan insanlar, maskesini çıkartıp, sigarasını rahatlıkla içebiliyordu. Bazıları, sigara içmiyor ama yürüyüş mesafesinde birşeyler yiyebiliyor/yiyor. Belirli süre sonra bu noktada da bir kısıtlama gündeme gelebilir.

Mesele şu, her ne kadar bazı kısıtlamaları anlamakta zorlanmış olsak da genel itibariyle baktığımızda Covit-19 salgını ile mücadele için birilerinin kısıtlama getirmesini beklemeden kendimizin gerekli önlemleri almamız gerekiyor. ''Bi defadan bir şey olmaz!'' anlayışı, bir de bakıyorsunuz, herkes bir defaya sığınmış. Kendimiz ve sevdiklerimiz için tedbirli olmalıyız.