25.Mart.2014 tarihinin, mesai saati içerisinde, kira geliri olanların bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirimde bulunmaları zorunludur.
    KİRA BEYANINDA İKİ YÖNTEM VARDIR:
1-    Götürü Gider Yöntemi
2-    Gerçek Gider Yöntemi
-    Götürü gider yöntemini seçenler, 2 yıl dolmadan, gerçek gider yöntemine dönemezler. Ancak, gerçek gider yöntemini seçenler arzu ettikleri zaman, götürü gider yöntemini seçebilirler.
Götürü giderde, 3200TL istisnayı (muaf) düştükten sonra, %25’i daha toplam ödeyeceği rakamdan düşebilmektedir.
-    Kira gelirlerinde, 3200 TL aşmayanlar beyanname vermezler.
-BİRDEN FAZLA EVİ OLUPDA
KİRA GELİRİ OLANLAR:
Bir veya 10-20 dairesi olup da gelir elde edenler; hepsinin toplamından sadece 3200 TL istisnayı düşebilirler.
-ORTAKLI (HİSSELİ) DAİRESİ OLANLAR:
Eğer mülklerde diyelim ki, dört hissedar var. Toplam gelirden her biri, ayrı, ayrı 3200 TL istisnadan faydalanmaktadırlar.
-İSTİSNADAN KİMLER YARARLANAMAZ:
Ticari, zirai, mesleki kazanç elde edenler, açıkçası, tüccar, doktor, avukat, yıllık kazanç bildiriminde bulunanlar, 3200 TL istisnadan yararlanamazlar. Ayrıca; kira gelirlerinin yanı sıra, emekli ikramiyesi, faiz gelirleri vs… 94000 TL aşarsa, istisnadan faydalanamazlar.
KİRAYI BANKA KANALIYLA ALMAK ŞARTTIR:
Eğer aldığınız kira bedeli 500TL ve üzerinde ise, banka ve posta idareleri aracılığı ile işlem görmesi gerekmektedir. Aldığınız bedel konut değil de, işyerinden alınıyorsa, elde ettiğiniz bedel karşılığı her ne kadar olursa olsun, mutlaka banka ve benzeri (PTT) vasıtasıyla tahsil edilmesi gerekir. Bu şartları yerine getirmeyenler, %5 usulsüzlük cezasına çarptırırlar.
İŞYERİ KİRA GELİRLERİ:
İşyeri kira gelirlerinde, elde edilen gelir 26000 TL geçmiyorsa, beyan zorunluluğu yoktur. 26 bin üstü gelirler beyana tabiidir. Bu arada işyeri kira gelirlerinden, stopajdan dolayı kiraya veren vergi iadesine hak kazanır. Yalnız vergi iadesi için. Bir yıl içerisinde iade için başvuru gerekmektedir.
BAĞIŞLARIN KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLMESİ:
Amatör spor branşlarında faaliyet gösterenlere yapılan bağışların tamamı gelirden düşülür.
Eğer bağış profesyonel branşlarda faaliyet gösterenlerden herhangi birisine yapılırsa ancak bağışın %50 si gelirden düşülebilinir.
***
- kira gelirlerinde beyan edilen rakam, evin değerinin yüzde 5’in altında olamaz.
***
MÜŞTEREK MÜLKTE BEYAN:
Bir veya daha fazla ortaklı mülkte, her bir hissedar ayrı, ayrı beyana tabidirler.
VERGİ DAİRELERİNİN
GETİRDİĞİ KOLAYLIK:
Daha önce beyanname verenler, vergi dairelerine gittiklerinde, T.C numaranızı verince memurlar ne ödeyeceğinizi anında mükellefe veriyorlar.
***
Götürü, Getiri yöntemleri bir yığın tabir, “ben bu işin içinden nasıl çıkarım?” diye düşünmenize, üzülmenize hiç gerek yoktur. Zira her işin uzmanları bulunmaktadır.
Muhasebeciler, mali müşavirler işin üstatlarıdırlar. Onlara başvurunuz işin en kolay yöntemidir.