Yozgat Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olmasının yanında kanatlılar açısından da önemli bir merkez olduğunu biliyoruz. Zaman içerisinde haberini yaptığımız Yozgat'ın tarım ve hayvancılık sektörünün yanında kümes hayvanları varlığı bakımından da önemli bir merkez olduğundan haberdar olmamıza karşın, kaz ve ördek yetiştiriciliğinin önemi konusunda fazla bir bilgiye sahip değildik.
Kaz yetiştiriciliği genel olarak Kars bölgesinde yaygın olarak yapılır. Özellikle Kars Kağızman yöresinin kazlarının etinin çok lezetli olduğunu biliriz. Bununla birlikte Kaz etinin lezetli olduğu bir başka bölgenin de Yozgat olduğunu yeni öğrendiğimi söyleyebilirim. 
Türkiye'de özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi metropollerde kaz ve ördek etine yönelik lokantaların bulunduğunu, talebin oldukça fazla olduğunu da öğrenince, bu bilgileri detaylandırıp, paylaşmak için harekete geçtiğimizde, çok daha farklı bilgiler edindik. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Türkiye'de popilasyonu azalan kaz ve ördek yetiştiriciliğinin Yozgat'ta aktif hale getirilip, aile bütçelerine önemli destekler sağlamasına katkıda bulunmak üzere yaptığı çaışma sonucunda gerçekleştirilen toplantıda, konu ele alınıp, yapılması gerekenler değerlendirilmiş. Bu değerlendirme sonucunda hazırlanan rapor da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilmiş.
Buradan bunun içeriğine bir kez daha girmek niyetinde değilim. Ancak, yazılı kaynaklarda kaz etinin değeri şöyle anlatılıyor; ''Kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olup, çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. Kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da dünyada sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda kıymetli bir yemek olarak yerini almaktadır. Kaz yağı özellikle Kars ve çevresinde köy halkının kışlık yemeklik yağ ihtiyacını karşılamaktadır. Kaz eti lezzetli bir ettir. Kızartıldığında ağızda parçalanabilen altın rengindeki derisi ile çok nefis bir ziyafet yemeği oluşturur. Kaz etinin her kilogramında tavuk etinden çok daha fazla enerji vardır. Çünkü kazların değerlendirilebilen kısımlarında iki katı daha fazla yağ bulunmaktadır. Kazlar et için beslendiklerinde şaşırtıcı bir canlı ağırlığa ulaşırlar ve bu konuda diğer kanatlı türlerine göre daha iyidirler.''
Böylesine önemli besin maddesine sahip kaz ve ördek yetiştiriciliğinin Yozgat'ta özellikle yüksek kesimlerde, suyun bol olduğu bölgelerde yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Yozgat'ta yetiştirilen kazların Türkiye'nin batı bölgelerinde pazarının hazır olduğunu da düşündüğümüz zaman vakit geçirilmeden konunun ele alınıp, değerlendirilmesi gerekir.
Yozgat, tarımsal sektörde yapacağı atılımlarla oluşturacağı üretim pazarı kalkınmasında önemli bir etken olacaktır. Bu nedenle gerçekleştirilen toplantıyı önemsiyorum, sonuçlarının da takip edilmesi gerektiğine inanıyorum...