Nasıl ki her hafta ilk iş gününde çalışanların çoğunu ‘Pazartesi sendromu’ sarıyorsa, bu yıl 1 Kasım’da yapılacak seçimlerden dolayı siyasi partileri ‘Kasım sendromu’na kapılmış olarak görüyorum. 
Yozgat için durum biraz daha kritik.
Kulislerde Lütfullah Kayalar ismi iyiden iyiye konuşulur oldu.
Lütfullah Kayalar herhangi bir parti adı telaffuz etmediği için vatandaşlar Kayalar’ın bağımsız aday olacağı üzerinde duruyor.
Yani şu anda konuşulan bu!
Burada bir parantez açalım.
Kayalar ismi sadece Yozgat'ta konuşulmuyor.
Ankara'daki bazı Yozgatlı sivil toplum kuruluşlarından Kayalar'a 'Ankara'dan aday ol' baskısı yapıldığı da kulağıma gelen duyumlar arasında.
Kayalar, aday olsa bile Ankara'dan mı, yoksa Yozgat'tan mı aday olacak henüz ona da karar vermiş değil.
1 Kasım seçimleri için belirlenen takvime göre, bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü olan 18 Eylül Cuma günü saat 17’ye kadar da tüm bunlar konuşulmaya devam edecek.
Kayalar’ın Yozgat’tan bağımsız milletvekili adayı olması durumunda, Ak Parti, MHP ve CHP’nin seçim hesaplarının etkileneceği aşikâr.
Bugün Yozgat’tan bağımsız bir adayın ne kadar oy alacağını kestirmek güç, fakat Kayalar’ın herhangi bir siyasetçi olmadığından yola çıkarak, tüm dengeleri bozacağını söyleyebilirim.
Tabi tüm bunlar, gün be gün daha da hareketlilik kazanan siyasi kulislerde fazlasıyla konuşuluyor.
Ben de, mevcut ortamda, hizmetlerine bakarak bu güne kadar siyaset yapmış Yozgatlı isimler arasında bağımsız aday olduğu takdirde en fazla oyu Kayalar’ın alacağını düşünüyorum.
Bu benim kanaatim.
Fakat Kayalar konusunda bir öngörüm daha var…
Lütfullah Kayalar 1 Kasım seçimlerinde aday olmayabilir ama aynı yıl içinde ikinci kez yapılacak olan seçimlerde de sandıktan yine koalisyon ve istikrarsızlık çıkarsa, merkez sağda yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulacaktır ve bu oluşumun mimarları arasında Kayalar ismini görmek sürpriz olmaz.
Yani ANAP’ın kurucularından olan usta siyasetçi Kayalar, 1 Kasım’da istikrar sağlanamazsa merkez sağın ihtiyaç duyduğu bir oluşum içinde yer alabilir.
Önceki yazımda da bahsetmiştim. Bugün hiçbir siyasi lider 7 Haziran’da seçmenin sandıkta verdiği mesajı iyi okuyamadı. 1 Kasım’da da seçmen partilere yine aynı cevabı verirse bugünkü ortamda gördüğümüz kadarıyla anlaşamayan siyasi liderler, yarın da anlaşamayacak olurlarsa siyasi anlamda bir ihtiyaç doğacak.
Özellikle merkez sağda kocaman bir boşluk oluşacak ve bu boşluğu doldurmak için yeni bir siyasi hareket başlayacak.
Bence bu durumda Kayalar ismi yine konuşulacak.
Bugün olduğu gibi…
Özetlemek gerekirse, hizmetleriyle, ikili ilişkileriyle, Yozgat’ın siyasi tarihinde önemli bir yer edinen Lütfullah Kayalar’ın bundan sonraki süreçte tüm siyasi partilerin hesaplarını etkileyecek, kilit bir isim olduğunu düşünüyorum.
Neticede Kayalar meydanlara indi bir kere.
Konuşuldukça ben de yazmaya devam edeceğim haliyle.
Bugüne kadar Yozgat’ın nabzını nasıl tuttuysam, Kayalar konusunda da seçmenin düşüncelerini kaleme alacağım.
Bakalım, yaklaşan ‘Kasım sendromu’ mevcut siyasi partileri nasıl etkileyecek…