GEÇTİĞİMİZ hafta hemşerimiz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitmiş ve orada Yozgat’ı konuşmuştuk.
Orada konuşulanları geçen haftaki yazımda kaleme almıştım.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, sohbet esnasında “Sayın Cumhurbaşkanım, memlekete ne zaman geleceksiniz?” sorusuna “En kısa zamanda” yanıtını veren Oktay, bizim ziyaretimizden üç gün sonra Yozgat ziyaretini gerçekleştirdi.
Bizlere hafta sonu Yozgat’a geleceğini söylemişti ama bu kadar kısa bir zamanda ziyaret programın gerçekleşmesi Oktay’ın Yozgat’a verdiği önemin açık bir göstergesidir.
Üstelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurtdışındayken, yani Fuat Oktay Cumhurbaşkanlığına vekâlet ederken…
Geçtiğimiz Perşembe günü Yozgat’a gelen Oktay, Yozgat merkezde esnaf ziyareti yaptıktan sonra Sorgun ilçesine geçti. Aynı akşam Sorgun’da sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Akşamki toplantıda, vali bey başta olmak üzere il ve ilçelerden gelen bürokratlar, merkez ve ilçe belediye başkanları, gazeteciler de hazır bulundular.
Biz de oradaydık…
STK temsilcileri kısa birer konuşma yapıp, Cumhurbaşkanı Vekiline sıkıntılarını anlattılar.
Ziraat Odası, Sorgun ve Yozgat Ticaret Sanayi Odası ve diğer STK temsilcileri bir bir konuşma yaptılar.
Burada dikkatimi çeken; Oktay’dan talep edilenler çoğunlukla genel konularla alakalı şeylerdi. Çiftçiye mazot desteği, KOBİ kredileri, yükselen döviz kurlarıyla ilgili konular vesaire…
Gözlemlerime göre, genel anlamda –hepsi demiyorum, STK temsilcileri tam olarak bir hazırlık yapmamışlar. Yani orada Cumhurbaşkanı Vekiline yerel konularla ile ilgili bir konuşma yapılacak ama siz ulusal gazetelerde her gün yazılan konulara değineceksiniz.
“Sorgun’un şu sıkıntısı var, Yozgat’ın kalkınması için şu gerekli” gibi nokta atışı yapmak yerine genel konulara gireceksiniz.
İşte biz fırsatları böyle tepiyoruz.
Cumhurbaşkanı Vekiline taleplerini doğrudan aktarma fırsatı bir insana hayatında kaç kez sunulur ki?
Böyle bir imkânı en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.
Program önceden ayarlanmış, konuşma yapacaklar isim isim belirlenmiş. “Sırasıyla şu isimler söz alacak, taleplerini dile getirecekler…” denişmiş.
Neredeyse ülkedeki tüm işletmelerin, sanayicilerin ve çiftçilerinin yaşadığı sıkıntıları tekrar tekrar anlatmanın bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum.
Cumhurbaşkanlığı gibi bir makama vekâlet biri zaten bunların hepsinden haberdardır.
Biz yerele inmeliyiz.
Hani derdimiz ilçeleriyle birlikte Yozgat ise nokta atışı yapmalıyız.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, göreve geldiği günden beri Külliye’de misafir ettiği STK ve yerel basın temsilcileri ile yaptığı görüşmeleri anlattı ve genel konularla ilgili gelen talepleri eleştirdi.
Özellikle de bürokrasiyle ilgili gelen şikâyetleri…
Hani “Şu bürokrat çalışmıyor” türünden şikâyetlerden bahsediyorum.
“Bürokrasi de dâhil, gelişimin önünde hiçbir şey duramaz” diyen Oktay çok güzel bir mesaj verdi ve şu uyarıyı yaptı:
“Kamuda olan arkadaşlar direk kendi üzerlerine alsın. İl, ilçe müdürleri, kaymakamlar, valimiz, tüm arkadaşlar için bu işi kolaylaştıracak şekilde herkesin üzerine düşenin en iyisini yapacaktır. Ben burada tekrar karşınıza geçtiğimde alnım açık başım dik olarak Yozgat’ta ve ilçelerinde kamu bürokrasi oluşturmaz, kamudaki arkadaşlarımız üzerine düşeni en iyi şekilde yaparlar diye söylemem gerekir. Eğer benim başımı düşürürseniz bunun hesabını da sorarım. STK’lar içinde aynı şeyi söylüyorum.”
Bu uyarı salonda büyük alkış aldı.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç’ın vatandaş için bürokrasiyi hızlandırmak ve yatırımcıların bürokrasiye takılmalarının önüne geçmek için ne kadar çaba sarf ettiğini biliyorum.
Yurtnaç, bürokratik oligarşiyi anlatırken; bürokrasideki aksaklıklar çözülmediği takdirde girişimciliğin önünün de açılamayacağını ve hantallaşmış bürokrasinin, girişimcilerin, KOBİ'lerin önündeki en büyük engel olduğunu daha önce defalarca söylemişti.
Buradan yola çıkarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın talimatları ve Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç’ın gayretleriyle Yozgat’ın gelişmesi için bürokrasinin engel olmaktan çıkacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Velhasıl, yatırımcıların Yozgat için mazeretleri azaldıkça, bakış açıları da değişecektir.
Tekrar söylemekte yarar var; bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekir.
Oktay, acı haberi memleketinde aldı…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, memleketini ziyareti sırasında annesi Şaziye Oktay’ın vefat haberini aldı. Çekerek ve Aydıncık ilçesindeki programlarını iptal ederek, annesinin cenazesi için İstanbul’a geçen Fuat Oktay’a başsağlığı diliyorum.
Allah rahmet eylesin…