KADINA şiddetin önüne geçmesi için KADES; (Kadın Acil Destek Uygulaması) Vali Ziya Polat Bey’in eşi Pınar Filiz Polat Hanımefendinin de katılımıyla, Polis Eşleri Derneği tarafından Yozgat Cumhuriyet Alanı'nda kadınlarımıza tanıtıldı. Uygulamayı telefonuna indiren kadınlara nasıl kullanacakları konusunda bilgiler verildi. 

Yazıma bu güzel gelişmeyle başlamak istedim. Zira, devamı yüzümüzü güldürmeyecek.

Az önce benim de ikamet ettiğim Atasehir'de yükselen alevler arasından eli, ayağı, ağzı bantlanmış bir kadının kurtarıldığı haberini izledim. "Hadi bakalım, bir kadın yazar olarak okurları gülümseten ne yazacaksan yaz şimdi?" dedim kendime. 

Kadınların evde, yol kenarında, denizde, dere kenarında şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu durumlarla çokça karşılaştık, karşılaşmaya devam ediyoruz. Yangın veya intihar süsü verilmiş kadın cinayetleri de azımsanmayacak kadar fazla.

Yaşanan kadın cinayetleri, ülkemde kadın olmanın bedeli mi, rahmetli Yazar Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" kitabının ne kadar acı da olsa gerçeği mi?

Gerçekten varla yok arasındaki okun, hep yoku gösterdiği yerde mi kadın?

İstatistikler; kadının hem yok sayıldığını, hem yok edildiğini en net anlatan gerçek. 

2018 yılı, 440 kadın cinayeti ile en fazla kadının öldürüldüğü yıl. Bu sayı maalesef 2019’da azalmamış, 474’e çıkmış.

Türkiye’de kadınlar, en çok boşanmak istedikleri ve kendi hayatlarına ilişkin karar almak istedikleri için öldürülüyor. 

Yıllara oranla bakıldığında İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kadın cinayetleri daha fazla yaşanıyor. Bu illeri Bursa, Adana ve Şanlıurfa gibi kentler takip ediyor. Bu konuda Yozgat, bir kadın cinayeti ile yer alıyor. 

Ataşehir’de ki bu cani; kadının elini, ayağını, ağzını bantlayıp ateşe verdiği evden çıkarken apartman panosuna "Apartmanda yangın çıkabilir." notunu asıyor, gülerek binadan çıkıyor. Bu görüntüler ne yazık ki; ülkemizde kadınların potansiyel suçluların hedefi olduğuna, canilerin de cezasız kalacağına olan inancımızı kamçılıyor.

Velhasıl kadınlar, en yakınından en uzağındaki herkesin hedefi. 

İnsanları; güzel bir konuyu işleyerek gülümsetmek varken, kadınların yok sayıldığını, acımasızca katledildiğini yazmak kolay oluyor mu?” derseniz, hayır…

***

OkuYOZ

Yaşanan kötü olayların yanı sıra güzel şeyler de oluyor. Güzel bir projeyi yazarak mutlu bitirelim istedim yazımızı. Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan “OkuYOZ” Projesi yoğun ilgi görüyor. Bu pandemi koşullarında ve karantina günlerinde uygulanacak en güzel proje “OkuYOZ” diyebilirim. “Okuyoz'' diyen herkesi, hafta içi her akşam saat 20.30 ile 21.00 saatleri arasında okumaya teşvik ediyor bu proje. 

İl ve ilçe milli eğitim müdürleri ve çalışanları, okul müdürleri, öğrenciler ve veliler evlerinde, projeyi amacına ulaştırmak için ne gerekiyorsa yapıyorlar, yani okuyorlar.

Okunan kitaplar http://okuyoz.org adresine kaydediliyor, her ay ödül veriliyor. Verilen adrese okunan kitapların kaydedilmesi, okunan kitap sayısını belirlemek adına önemli.

9 Ocak tarihli rakamlara bakacak olursak; toplam okunan kitap sayısı 13.161

Bu sayıyı Yozgatlılar olarak ödül kabul edilebilir, daha fazla okuyarak sayıyı artırabiliriz.

Tabii ki kitap okumanın bize vereceği en iyi ödül; açılan ufkumuz, bilgimizin zenginleşmesi, farklı kültürler tanıma, diksiyonumuza katkı, eğlenme, zamanı verimli kullanma… ve en önemlisi de mutluluğu bulmamızdır. 

Yozgat Valiliği himayesinde “OkuYOZ” Projesini başlatan Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı ve kurumun çalışan personellerine, projeye destek veren Yozgat Valisi Ziya Polat’a, İlçe Milli Eğitim Müdürlerine, okul müdürlerine ve projenin en güzel yüzü öğrencilere, öğrencilere kitap okuyarak eşlik eden velilere teşekkür ediyor, tebrik ediyorum.

Özellikle sayfa takipçisi olduğum Çekerek Milli Eğitim Müdürümüz Zeki Akkan’ı, Çekerek halkını bu projeye dahil ederken gösterdiği yoğun gayreti ve başarısı için tebrik ederim. Çekerekli olarak, kendileri ile gurur duyduğumu belirtmek isterim.

Projeye uzaktan “BakmıYOZ

Ne YapıYOZ?”  

Hepimiz “OkuYOZ”