TÜRKİYE'nin tam ortasında, denizlere kıyısı bulunmayan Orta Anadolu bozkırında, kıraç toprakların sulanıp, daha verimli hale getirilebilmesi amacıyla birbiri ardına baraj ve göletler devreye sokuldu. Özellikle Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar’ın Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanı görevini yürüttüğü 1989 -1991 yılları arasında Yozgat’ta boşa akan suları bir alanda toplanıp, baraj ve gölet yapıldı. Bir hakkı teslim etme gerekir, Yozgat topraklarına hayat veren Gelingüllü, Uzunlu ve Çekerek barajların tamamı, göletlerin ise önemli bir bölümü Kayalar döneminde yapıldı, bir çoğu, hizmete sunuldu.
Yozgat’ta sulama amaçlı baraj ve göletlerin devreye sokulmasının ardından su kirliliğinin önlenebilmesi amacıyla yavru sazan bırakıldı. Belirli bir sürenin ardından önce olta balıkçılığı sonrasında da balıkçılık faaliyetleri, sahil bölgeleriyle birlikte Anadolu’nun bozkırı Yozgat’ta da bir meslek haline gelip, köylülerin kazanç kapılarından biri oldu.   

Amatör bir balıkçının baraj gölüne bıraktığı süs balığının yeni bir tür yarattı. Resmi kayıtlara göre nüfusunun yüzde 73’ünden fazlasının geçimini tarım sektöründen temin ettiği Yozgat’ta tarımsal ürünlerin çeşitlendirilip, daha bol ve kaliteli ürünlerin alınması amacıyla tesis edilen sulama amaçlı baraj ve göletlerin sayısı artarken, su ürünleri de bölge halkı için yeni bir geçim kaynağı haline geldi.
Yozgat Valiliği verilerinden 2001 yılında derlenen bilgilere göre, il genelindeki 3 sulama barajı ile 29 gölet ve karada kurulan 4 balık tesisinde balıkçılık faaliyetinde bulunuluyor. Toplam yıllık kapasitesi 129 ton sazan, kefal, gümüş, alabalık, in balığı ve 15 ton kerevit olan bu sulardan çıkarılan balıklar iç pazarda satışa sunulurken, kerevit yurt dışına ihraç ediliyor.
Yozgat’ta en fazla balık ve kerevit Esenli’deki Gelingüllü Barajı'nda bulunuyor. Baraj çevresindeki köylerde yaşayan çiftçilerin bir araya gelerek kurduğu Su Ürünleri Kooperatifi'nin 160 üyesinden 35’i teknelerle Gelingüllü Barajı sularına bıraktıkları ağlarla topladıkları sazan, kefal, gümüş, in balığını iç pazarda değerlendirip, kereviti ise ihraç etmek suretiyle geçimlerini temin ediyor.

Gelingüllü Sulama Barajı sularında balıkçılık yaparak geçimini temin eden Gedikhasanlı'dan Coşkun Binici, 14 yıldır baraj sularına ağ atıp, balık ve kerevit yakalayarak geçimini temin ettiğini belirterek, "Kooperatifimize bölgedeki köylerde yaşayan 160 kişi üye, ancak 30-35’i avlanarak, geçimlerini temin ediyor" dedi.
Balıkçı Coşkun Binici, barajda yetişkin balığın bu yıl az olmasına karşılık, aşırı derecede yavru balığın bulunduğunu, bunun da önümüzdeki yıllarda yetişkin balık miktarının çok daha fazla olacağının işareti olduğunun altını çizdi.
Coşkun Binici, barajda kerevitin de bol olduğunu kaydederek, "Kerevit durumu çok müthiş ama şuan kimse avlanmıyor. Avlanma olmadığı için de çok aşırı ağlara kerevit düşüyor. Kerevitler bayağı da irileşti, ancak alıcı yok, o yüzden tutulmuyor. Önceki yıllarda tuttuğumuz kereviti ihraç ediyorduk, Bursa’da bulunan bir şirket aracılığı ile ama son 3 yıldır alıcısı yok. Kerevit pazarı olduğu dönemde balık tutmuyordu kimse, herkes kerevite yönelmişti. Önümüzdeki yıllarda yeniden talebin artacağını tahmin ediyoruz. Ağlarımıza takılan kerevitleri tekrar suya bırakıyoruz" diye konuştu.

Gelingüllü Sulama Barajı sularına 2001 yılında amatör balıkçı tarafından bırakılan ‘Japon’ ismi verilen süs balıkları, baraj sularına bırakılan pullu sazanlarla uyum sağlayınca ortaya yeni bir tür balık çıktı. 
Su ürünleri Mühendisleri, süs balığı ile sazanın bir arada bulunmasının yeni bir türün oluşmasına zemin hazırlamasının mümkün olmadığını belirtirken, bölgede balıkçılık yapan Coşkun Binici, ağlara takılan balıkları gösterip, sarı renge sahip balığın kafa kısmının Japon balığına, vücudunun ise pullu sazana benzeyen yeni bir tür olduğunu anlattı.
Binici, "Sarı olan balık Japon Balığı balıkçı arkadaşımız tarafından atılan süs balıkları burada aşırı derecede bir üreme yaptı. Bunlar aynalı türünü yedikten sonra balıktan ilk 1-2 sene randıman alamadık, kışın tam açığa çıkıyor, akıntıya geliyorlar. Bu balıklar pek tutulmuyor, çok kılçıklı olduğu için" diye konuştu.

Yozgat’ta bugün itibariyle işletmeye açık 35 göl, gölet ve baraj bulunuyor. 4 barajda su ürünleri avlama hakkı kiraya verildi. Yetiştiricilik olarak ülkemizin 10. büyük barajı olan Çekerek Barajı'nın işletmeye açılması ile birlikte her geçen gün, yıllık alabalık proje ve üretim  kapasitesi hızla artıyor. Geçtiğimiz yılsonu itibariyle Yozgat’ta alabalık üretimi bin 54 ton olarak gerçekleşti.
Denize kıyısı olmayan ve bozkırın ortasında yer alan Çekerek ilçesindeki Barajda 2018 yılında avlanan yaklaşık 400 ton gümüş balığı dondurulup paketlendikten sonra Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildi. Özellikle protein açısından büyük bir öneme sahip olan Gümüş Balığını Avrupa ülkelerine ihracatı devam ediyor. Yıllık yaklaşık 600 ton civarı Gümüş Balığı Sarıkaya ilçesindeki tesislerde işlenip, yurt dışına ihracat ediliyor. Üretim her yıl artarak devam ediyor.