Diyet yapmak yağları tamamen hayatımızdan çıkarmak değildir. Yağların vücutta bir çok işlevi vardır. Önemli olan hangi tür yağdan ne kadar kullanılması gerektiğinin bilincinde olmaktır. Yağın da mı iyisi kötüsü var diye düşünecek olursanız ‘evet yağların iyisi de var kötüsü de, dostu da var düşmanı da’. 
Sizce de dostu düşmanı ayırt etmenin zamanı gelmedi mi?
Tekli Doymamış Yağlar
İlk dostumuzla tanışalım; tekli doymamış yağlar. Bu gruptaki yağlara kanola yağı, zeytinyağı, çoğu fındık türleri ve avakadoyu örnek verebiliriz. Sebze yemekleri ve salatalarda zeytinyağı kullanarak, kahvaltıda ekmeğin üzerine krem peynir yerine avakado sürerek diyetinizi tekli doymamış yağlardan zenginleştirebilirsiniz.
Çoklu Doymamış Yağlar
Bir diğer dostumuz olan çoklu doymamış yağlar, omega-3 ve omega-6 olmak üzere ikiye ayrılır.
Omega-6 yağ asitleri ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde bulunur. Kan dolaşımının düzenlenmesi, kalp hastalıkları riskinin azaltılması ve enfeksiyonlara karşı güçlü bir savunma sisteminin kurulmasını sağlar.
Omega-3 yağ asitleri ise somon ve ton balığı, keten tohumu ve cevizde bulunmaktadır. Bu yağ asiyleri hücre yenilenmesinde etkilidir ve  kalp ve damar sağlığını korur.Günde 1-2 adet ceviz ve haftada 2 kez balık tüketerek diyetinizi omega-3 yağ asitleri açısından zenginleştirebilirsiniz.
Doymuş Yağlar
Kırmızı et, yumurta, tereyağı, kaymak, krema, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri doymuş yağ içerir. Doymuş yağlar diyetimizin %10’luk bir kısmını oluşturmalıdır. Daha fazlası kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca yüksek yağ içeren diyetler şişmanlamaya neden olmaktadır. 
Trans Yağlar
Trans yağlar, sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan en tehlikeli yağlardır. Diyet içindeki trans yağlar, unlu mamüller, kurabiyeler ve krakerler de dahil olmak üzere ambalajlı ve işlenmiş ürünlerin birçoğunda, fast-food yiyeceklerde ve işlenmiş besinlerde bulunur. Trans yağlar kolesterol düzeylerine etkileri bakımından doymuş yağlardan daha tehlikelidir, kansere yakalanma riskini artırır.  
Peki Yağlar Ne İşe Yarar?
Yağlar vücudumuza enerji sağlar. Yağların her 1 gramı 9 kkal enerji verir. 
Yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K vitaminleri) emilimini sağlar.
Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler. 
Organları dış darbelere karşı korur.
 İçinde yağ bulunan fosfolipitler beyin ve sinir dokuları için elzemdir.
Hormonlar fonksiyonlarını normal olarak yerine getirebilmeleri için yağa gereksinim duyarlar.