* İstanbul’un kuruluşu ile birçok efsaneler anlatılır.
 Yunan mitolojisine göre, Zeus sevgilisi İö(Europa) ile buluşmalarını kıskanç karısı Hera’dan gizleyebilmek için İo yu inek kılığına sokmuş.
İo eşekarısı kılığında kendisini rahatsız eden Hera’dan kaçarken bir sıçrayışta Boğaz’ı aşmış.
Boğaz da böylece Bosphorus (eski Elencede “inek geçidi”) adını almış. İo karşıya geçince Haliç kıyısında Keroesa (Haliç de antik çağda ki adını buradan alıyor) adında bir kız doğurmuş.
Su perisi Semestra tarafından büyütülen Keroesa, deniz tanrısı Poseidon ile evlenmiş. Kentin kurucusu Byzas da bu evlilikten doğmuş.
* Bir başka söylenceye göre ise su perisi Semestra’nın oğlu olan Trak kralı Byzas İstanbul çevresinde hüküm sürmekte olan Barbyzos’un kızı Phidelia ile evlenmiş. İstanbul’u da Phidelia ile birlikte kurmuş.
*En yaygın kabul edilen görüş ise Dor akınlarından kaçan Megaralıların kenti kurduklarını kabul eder.
Megaralıların ilk bölümü Kadıköy’e yerleştikten sonra, harekete geçen Byzas önderliğindeki ikinci bir kol Defli kahinlerine nereye gitmeleri gerektiğini sormuş.
Kahin de “Körler diyarının karşısına” cevabını vermiş. Körler diyarını aramakta olan Megaralılar, Boğaz kıyısına geldiklerinde Kadıköy’ü görmüşler.
“Avrupa yakası bu kadar güzel iken gidip bunun karşısına yerleşenler olsa olsa kördür” diyerek karşı kıyıyı Kalkedon (Körler Diyarı) diye adlandırılıp Sarayburnu’na yerleşmiş.