Dünyanın her yerinde Has Karakterli Hasbekliler olarak bilinen Sarıkaya Hasbekliler, bir çok büyük hemşehri derneklerinin düşünmeye bile cesaret edemediği cesur organizasyonlara imza atıyorlar. Ankara Hasbekliler Derneği, dillere destan Hasbek Mantısı etkinliği adıyla İstanbul’daki köylülerini de unutmayarak, misafirleriyle birlikte hepsini Kasımpaşa’da bir araya getirdi. Kültür, sanat, ticaret, siyaset, bürokrasi, hukuk, tıp, askerlik, akademi vs. her alanda, yenilikçi, üretken, zeki ve lider şahsiyetler yetiştiren Hasbek’e çoğu yerde vilayet gibi köy deniliyor. 
Türkiyede ve dünyada Yozgat adına faaliyet gösteren kültür derneklerinin en başarılı yöneticileri olarak bilinen Doğan YAZAR, Mehmet DURNA ve Yusuf BEDO üçlüsü; her yıl birbirinden renkli 10’un üzerinde etkinlik yapıyorlar. Muhtar Mesut Vatan DURU ise adeta bir büyükşehir belediye başkanı gibi çalışıyor. 
Geçtiğimiz Cumartesi günü Hasbekliler eski ve yeni yönetim kurullarıyla çok asil bir karara imza atarak, yeni Başkan Doğan YAZAR, eski Başkan Mehmet DURNA’nın İstanbul’da bir organizasyon yapma vaadini gerçekleştirmesi için yönetimiyle tam destek verdi. Bu asalet karşısında ise güçlü organizasyon şirketlerini bile kıskandıran yine harika bir program ortaya çıktı.
Ankara merkezli Yozgat etkinliklerinde rekor katılımlara imzası nedeniyle dolayısıyla adına efsane başkan denilen Mehmet DURNA, Hasbekliler Kayseri’deyse Kayseri’ye, Fransa’daysa Fransa’ya, Almanya’daysa Almanya’ya gideceğiz. Tarifiyle, tekniğiyle köylülerimize ait Hasbek Yemeklerini oralardada gururla ikram edeceğiz” dedi.
İstanbul’un en büyük toplantı ve kongre merkezlerinden biri olan Piyalepark Düğün Salonlarında toplanan Hasbekli ve Hasbek sevdalıları yine rekor sayılacak muhteşem bir kalabalıkla izdiham yarattılar.
Kamuoyunda Hasbek markasıyla sofralara sürülen 6 çeşit yeni yemek; Türk yemek literatüründe fırtınalar estirmeye devam ediyor. Çocuğundan büyüğüne, yüksek eğitimlisinden orta eğitimlisine, unvanlısından unvansızına hepside yeni bir icatın mucidi olmak için uğraşan Hasbekliler, misafirperverlikleri ve cömert gönüllerinin yönlendirmesiyle birbirinden ilginç 6 çeşit yemek icadına imza attılar. İddialı rekabetlerle farklı ekipler oluşturan Hasbekli hanımlar, yakaladıkları tesadüfi lezzetlerle sadece köylerini değil, tüm Yozgat’ı yemek denilince ilk akla gelen şehirlerin önüne taşıdılar. 
Tarifini öğrenebimek için Türkiye’nin her yerinden, hatta değişik dünya ülkelerinden bir çok aşçı, gastronomi ve mutfak sanatlarıyla uğraşan uzmanlar, gurmeler, ünlü lokantacılar, televizyon kanalları ve aşçılık okulları peşlerinden koşmasına rağmen, Hasbekliler Kültür Derneği, bu yemeklerin Köyleri adına tescili yapılmadan tarifinin kimseyle paylaşılmasına izin vermiyor.
Örneğin ismiyle ünlenen Kayseri Mantısını gölgede bırakıp, tarifinin öğrenilebilmesi için en çok çaba harcanılan “Hasbek Mantısı”nı Türkiyede sadece Bediye DURNA, Hülya KARABACAK, Hazemi DAĞKIRAN, Fadime GÜNERİ, Akgül DOĞANER, Seyran DURNA ve Tuğçe YILMAZ hanımlar bilirken, kendi adıyla anılmasını istediği “Mesut Vatan Çorbası”nı ise sadece, Hasbek Muhtarı Mesut Vatan DURU, eşi Rahma DURU, kız kardeşi Emine YILMAZ, akrabaları  Mihriban BEDO ve Ayşegül ÇULHA biliyor.
Mantı deyince ilk akla gelen Kayserililerin, markalaşma yolundaki “Hasbek Mantısı”nın gölgesinde kalma ihtimalini kabullenemeyen Kayseri kültürünü yaşatma emektarları, şimdilik sessizliklerini korurken, Hasbekliler Kültür Derneği, pişirme tekniği, malzemeleri, kıvamı ve sunumuyla ilgili tüm tariflerini sadece köylülerinin bildiği bu mantının, köyleri adına tescili için projeler düşünüyor.
Hasbek Mantısı gibi dikkat çeken bir diğer ürünleri de “Hasbek Sinisi”. Gaziantep’in en ünlü baklavalarıyla yan yana konulduğunda, damak tadına güvenen gurmelerin bile “Hasbek Sinisi”ni tercih etmeleri, tüm gastronomi ve mutfak sanatlarıyla ilgilenen uzmanların dikkatini Yozgat’a çekti. Tarifi sır gibi saklanan ve öğretilmesi derneklerince yasak olan bu tatlıyı, yine bu köyden Hazemi GÜL, Nuran MAVİLİ, Sıdıka KARASU, Emine GÜNGÖR, Zeliha YAZAR, Seval KARASU, Aynur ADAŞLI, Nisanur KUTLU ve Neşe DURNA biliyor. 
İcadı tümüyle Hasbekli hanımalara ait olan 4 çeşit yemek daha var. Göründüğü kadarıyla, yufka ekmek, tereyağ ve yöresel soslardan oluşan “Şaştım Aşı”; yine bu köylü Hatice DOĞANER, Züleyha TAŞ, Gülhan ŞİMŞEK, Güler BÖLÜK, İfakat DİNÇOL, Hadiye ARIKAN, Hatice GÜLER, Seher GÜNERİ, Halidiye DOĞANER, Şerife DİNÇOL, Hacer KOÇAK ve Gülşen GÜMÜŞSOY adlı hanımların pratik zekalarının ürünü. 
Gel gelelim “Hasbek Bezdirmesi”ne. Aslında bu yemeklerin çoğu rekabetçi ve iddialı Hasbeklilerin ruhunu yansıtıyor. Kayseri’yi mantıda, Gaziantep’i tatlıda ve Şanlıurfa’yı çiğ köftede geride bırakmayı kafaya koyan zeki ve maharetli Hasbekli hanımlar, Türkiye’de lezzetli yemek denilince biz hatırlanacağız diyorlar. Yemeklerin pişirme teknikleri, servisi, görgü kuralları, güleryüz ve tüm düzen konularında çok iddialılar.
“Hasbek Bezdirmesi”. Çiğ köfteye benziyor. Zaten bu yemeği kamuoyu bir tansa emin olun çiğ köfte ismi tamamen gölgede kalır. Yozgatımızın en saygın kültür araştırmacılarından değerli hocam Ömer GÜNGÖR;  “Bu yemeği sadece Asude SAVAŞ, Hatice ÇULHA, Meral KANAK, Şule MAVİLİ ve Selma DAĞKIRAN biliyor” diyor.
İsmi muamma tutulan ve yine Hasbek adıyla anılacak iki yemekleri daha var. Görgüsü, bilgisi ve becerileri ile herkesin takdir ettiği Seher GÜNERİ, Güldane ERGİN, Fikriye GÜLER, Gülseher GÜLMEZ, Nazali ÖZ adlı hanımların bildiği yeni bir yemekleri ile sadece Aysun AKYÜZ, Yadigar BUZ, Ümit MAZMAN, Tuğba KANAK, Tekmile ÖZKAN, Sultan GÜNERİ, Sebiha KIZIL, Meliha DEMİR, Zülüha ÇALIŞKAN, Akkadın GÜNERİ, Necla BONCUKÇU ve Hatice AKYÜZ adlı hanımların bildiği farklı bir yemekleri daha var. Bu iki çeşit yemek için, Hasbekliler Kültür Derneği görkemli bir tanıtım ve ikram programı daha yapacaklarını söylediler.
İstanbul programı Yozgatımızın tanıtımı adına çok muhteşem geçti. Hasbekliler Derneğinin eski başkanı Mehmet DURNA, yeni Başkan Yardımcısı Yusuf BEDO ve muhtar Mesut Vatan DURU önderliğinde programa Ankara’dan iştirak eden Hasbekliler, İstanbul’daki köylüleriyle bol bol hasret giderdiler. Zengin bir gezi programı dahilinde İstanbul’un tarihi, turistik ve dini merkezlerini gezdiler. Boğaz’da tekne turu atıp, Galata Köprüsünde Balık yediler. 
İstanbul’da olmalarına rağmen dünyanın her yerindeki Hasbek programlarına maddi manevi desteklerini esirgemeyen cömert gönüllü memleket sevdalıları Ramazan GÜNERİ, Necati ÇELEBİOĞLU, Adem SAVAŞ, Ünsal YILMAZ ve Yusuf GÜNERİ’ye dernek yönetimi ve tüm konuşmacılar ayrı ayrı teşekkür ettiler. 
Üstün vatanseverlikleri, eşsiz misafirperverlikleri, görgü, edep, bilgi, kültür ve saygının çocuğundan yaşlısına hepsinde hakim olduğu bu efsane köyün tüm değerleri; sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde güvenilerek seviliyorlar. Yozgat coğrafyasının incisi bu güzel köyün güzel insanlarına samimi dostlukları, imrenilir hizmetleri, birlik ve beraberlik adına yaşattıkları harika duygular için gönül dolusu hayranlıklarımı iletiyorum.