Bütün bu gelişmeler özelde Ortadoğu’da genelde bütün İslam âleminde Amerikan düşmanlığını her geçen gün arttırmaktadır. ABD böyle bir gelişmeden ciddi bir rahatsızlık duymaktadır. Bu gelişimin büyük bir güç haline dönüşmeden kontrol edilmesini arzu etmektedir. Amerikan dış politikasının en etkin isimlerinden stratejist Brzezinski yazdığı Büyük Satranç Tahtası adlı kitabında bu duruma özellikle dikkat çekmektedir:
 “Amerikan önceliğine İslami  çevrelerden gelebilecek olası bir meydan okuma, bu istikrarsız bölgedeki sorunun bir parçası olabilir. İslamcı düşünceye sahip olanlar, din düşmanlığını Amerikan yaşam biçimine karşı istismar ederek ve Arap-İsrail anlaşmazlığından yararlanarak çeşitli batı yanlısı Ortadoğu hükümetlerine zarar verebilir. Özellikle Basra Körfezinde Amerika’nın bölgesel çıkarlarını tehlikeye atabilir”
Ilımlı İslam, temelde İslam’ı çeşitli formlara sokma çabasının sonucu olarak, İslamcıları “sistem” içine çekme projelerinden biridir. İslamizasyon; Rönesans, Reform, Sanayi Devrimi ve coğrafi keşiflerle ilerleme yönünde büyük bir ivme yakalayan Batı medeniyetinin Kültürel, siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal vs. tüm bileşenlerinin kendilerine karşı alternatif oluşturma potansiyeli taşıyan İslam öğretilerini (bulandırma, pasifize etme, çelişki üretme, şüphe uyandırma, sivriliklerini (!) budama gibi yöntemlerle) etkisizleştirme çabalarının ortak adıdır. Ilımlı İslam, batılı güçlerin yürüttüğü bir yozlaştırma politikasıdır.
Aslında İslam’ı deforme etmek mümkün değildir. İslam’da reform yapmak da mümkün olamaz. İslam, Allah’ın kelamı ile kurulmuş ve öyle olacaktır. O’nu insan eliyle değiştirmek mümkün olamaz. O zaman din olmaz. İnsanın düzmecesine dönüşmüş olur. O da İslam olamaz.
Ancak büyük baskılarla, beyin yıkamalarıyla, aldatmacalarla, vaatlerle ve menfaat karşılıklarıyla, bazı insanların düşüncelerinin değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Eğer bu tür değişmeye çok müsait insanlar da idari sistemlerde bulunurlarsa, o takdirde ülkenin içinde büyük tutarsızlıklar ve dengesizlikler oluşabilmektedir. Öyle ülkeler de bu planlarla kolayca av olmaktadır.
Ilımlı İslam, İslam ülkelerinde radikal İslami hareketlerle ilişkili istikrarsızlık ve bunun getireceği siyasi sonuçların, Amerikan ve Batı karşıtlığı hareketlerine, güvenlik zafiyetlerine ve olası menfaat kayıplarına sebep olmasının önüne geçmek için ABD düşünce kuruluşlarında geliştirilip hükümet tarafından desteklenen modernist İslam yorumudur.
Ilımlı İslam neydi? Sanki İslam kötü bir şeymiş de binlerce yıldır Amerikan dostlarımız sayesinde ehilleştirilmiş gibi. Sanki yanlış inanmışız ve Amerika’nın ihsanı sayesinde doğru yolu bulmuş olacağız. Çoğu insan güçlü olanın doğru söylediği gibi bir yanılgıya kapıldı. Bir tarikat Amerika’nın maşası oluverdi. Aslında sağlam kafayla düşününce kulağa çok saçma geliyordu. Muhafazakar görünen ve Büyük Ortadoğu Projesi’nin mimarlarına göre “Türkiye’yi ve Türkiye gibi İslam ülkelerini, ılımlı bir İslami rejimle yönetmek en doğru hareket tarzıdır.”
 “Ilımlı İslam" CIA' ca  üretilmiş bir tabirdir. Fikir babası, FETÖ liderine ABD'deki ikameti için referans olan Graham Fuller'dır! ABD'nin lokomotifliğindeki Haçlı Siyonist Cephesi'nin İslam'ı “ifsat etmeyi" nihayetinde ise “yok etmeyi" hedefleyen “fevkalade sinsi" devasa projesinin adıdır.
Mister Fuller, Rand Corporation'ın daimi politik danışmanıdır. Graham Fuller, 15 Temmuz Paralel Darbe Girişimi'nin sahne arkasında yer alan isimlerin başında geliyor. Büyükada'daki otelde 15 Temmuz günü gerçekleştirilen gizemli toplantıya katılanlardan Henri Barkey, Mister Fuller'ın yetiştirmesidir. (Devamı var)