Sivas Filmi'nin başrol oyuncusu Yozgatlı 13 yaşındaki Doğan İzci, oynadığı filmin Oscar En İyi Yabancı Film dalında Türkiye'nin adayı gösterilmesi ile Amerika'ya gitmeye hazırlanıyor. İzci, Yozgat'ın Yerköy İlçesi'nde ailesi ile yaşadığı mütevazi evde Amerika heyecanı yaşanıyor.

İzci Ailesi'nin 6 çocuğundan 5'incisi olan Doğan İzci’nin hayatı Kaan Müjdeci'nin yönettiği 'Sivas Filmi'nde yeteneğini keşfetmesi ile değişti. Başrol oyuncu olarak rol adlığı Sivas Filmi Amerika'da yapılacak 88. Akademi Ödülleri'ne (Oscar) " En İyi Yabancı Film" dalında Türkiye'nin adayı olarak gösterilince Yozgatlı Doğan'a Amerika yolu gözüktü.

Sadri Alışık, Abu Dabi, Antalya, Venedik Film Festivali ve son olarak Fransa’dan ödül alan Sivas Filmi şimdide Amerika'da yapılacak Oscar Ödüllerine aday. Bu ödüllerin tamamı Sivas Filmin’in başrol oyuncusu Doğan İzci'ye ait.

Yerköy İlçesi'nde ailesi ile mütevazi bir hayat süren Doğan İzci, 13 Ekim'de babası Nedim İzci ile birlikte Oscar ödül töreni için Amerika'ya gidecek. Şu sıralar Amerika'ya gidecek olmanın heyecanını yaşayan Doğan, okula başlayıp arkadaşları ile buluşacak olmanın heyecanı ile şimdiden okul çantasını hazırlamaya koyuldu.

Sivas filmindeki başarısı Doğan'a kısa sürede çok sayıda ödül getirdi. Oscar'ı da Türkiye'ye getirmek istediğini söyleyen Doğan; "Sivas Filminden sonra Sadri Alışık ödülünü aldım, Antalya Altın Portakal Ödülünü aldım, Abu Dabi ve bir de İtalya'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldım. Oscar'a aday olduğumuz için çok mutluyum. İnşallah Oscar'da Türkiye'ye ödülümü getireceğim ve Yozgat'ı temsil edeceğim" dedi.


Kamera karşısına geçtiğinde ilk etapta zorlandığını söyleyen Doğan yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kamera karşında olmak benim için biraz zor oldu ama yine de başardım. Filmde başrolde oynuyordum. Biraz zordu tabi. Geceden sabaha kadar çalışıyorduk. Filmde köpeği dövüştürüyorduk, arkadaşlarla oyun oynuyorduk, kazları kovalıyorduk. Filmden sonra arayan, soran çok oldu ama ben yine de hayatımı değiştirmemeye karar verdim çünkü okuluma zarar veririm diye. Bu sene 7. sınıfa gideceğim. Hedefim, eğer yönetmenim arkamda durursa okuyup oyuncu olacağım, yoksa Vali olacağım. Ekim 13'de Amerika'ya gideceğim. Heyecanlıyım Oscar ödülüne gittiğim için. Ben hiç kimseden maddi destek beklentisi içinde değilim. Evime bazı gelenler oldu. Kültür Bakanı aradı yardımcı oldu, Osman Coşkun Bey geldi ona da çok teşekkür ediyorum."

Oğlunun başarısı ile umutlanan baba Nedim İzci de duygularını şöyle ifade etti: “Türkiye'mize hayırlı olsun. İnşallah Oscar'da ödülü Türkiye'ye getirir, Türkiye ile birlikte biz de seviniriz. Bu kadar ümit etmiyorduk. Allah razı olsun yönetmeni Kaan Bey'den. Bu başarıda önce Allah sonra onun katkısı var. İnşallah yoluna da devam edecektir.Doğan'ın yetenekli olduğu belliydi ama maddi imkansızlıktan ve kendimiz geçim derdine düştüğümüzden ilgilenemiyorduk. Bundan sonra Doğan'ın destekçisi olacağım. İnşallah devlet büyüklerimizde eğitiminde yardımcı olurlar. "
Doğan'a Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yozgat eski milletvekili Osman Coşkun'un destek olduğunu söyleyen baba İzci; "Bizde Osman Coşkun Beyefendi geldi, destek oldu, onun dışında Kültür Bakanımız destek oldu arayıp soruyor. Devlet büyüklerimizden sadece Doğan'a sahip çıkmalarını istiyorum. Fakir aileyiz, okutma imkanlarımız çok zayıf, devlet büyüklerinden destek istiyoruz" diye konuştu.


Anne Yurdagül İzci ise oğlunun bu kadar başarılı olacağına ilk başlarda inanmamış. Sivas filmi çekimlerinin ardından sürecin biteceğini düşündüğünü söyleyen anne İzci şunları anlattı:
“Doğan'ın bu kadar başarılı olacağına inanmıyordum. İnanılacak gibi değildi ki, çekip yapıp gidecekler zannettim, sevindim. Babasıyla birlikte gidecek Amerika'ya. İyi bir oyuncu olmasını hayatının kurtarılmasını istiyorum. Çok heyecanlı. Komşularım bizden çok seviniyor, biz den çok heyecanlılar.”

Editör: TE Bilişim