Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde bulunan tarihi Roma Hamamı’nda son yıllarda yürütülen kazı çalışmaları çevresindeki binalar yüzünden durdurulmuştu. Önceki gün Sarıkaya’ya giderek tarihi hamamda incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çevresindeki binaların yıkılarak kazı çalışmalarının yapılması için gerekli olan ödeneğin İl Özel İdaresi bütçesine aktaraldığını söyledi. 

İl Özel İdaresi avukatlarının istimlak çalışması yaparak, binaların değer tespitini gerçekleştirdiğini hatırlatan Bozdağ, burada Vali Kemal Yurtnaç ile İlçe Kaymakamı Yasin Özcan’dan son durum hakkında bilgi aldı. 
Roma Hamamı’nda tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması için son 7 yıldır yürütülen çalışmaların çevredeki binalardan kaynaklı olduğunu belirten Bozdağ; 
“Vali konağı ve motellerin yıkım kararı çıktı. Fakat bu yıl turizm sezonu dolayısıyla yıkımı ertelendi. Roma Hamamı kazılarına ara verilmesine karşın gerekli prosedürlerle ilgili çalışmalar sürdü. İstimlaklar için gerekli ödenek İl Özel İdaresi bütçesine geçen hafta aktarıldı” dedi. 
Yine edinilen bilgiye göre yıkımı kararlaştırılan Baran caddesine paralel iş yerleri ve binaların istimlakı için gerekli para geçen hafta il özel idaresi bütçesine devredildi. Bozdağ paranın çıkarılması ve özel idareye geçmesi için çok uğraştıklarını belirterek; “Nihayet bu parayı çıkardık. İl özel idaresi bütçesine koydurduk. Yıkım kararı çıkan vali konağı ve moteller her an yıkılabilir. Fakat turizm sezonu dolayısıyla yıkımlar ertelenmişti, bütçenin aktarılması ile çalışmalar başladı.  

AVUKATLAR TESPİT YAPTI
Roma hamamı kazılarının devam etmesi için çevredeki binaların yıkılması gerekiyor. Özel idare bütçesine gerekli kaynağın aktarılmasının ardından İl Özel İdaresi avukatları ilçeye gelerek Baran Caddesi’nde değer tespiti yaptı. Vatandaşlara ve esnaflar binalar hakkında sorular soran avukatlar kiralar hakkında da bilgi aldı. Gizlilik ölçüsünde yapılan bu çalışmada avukatların ön bilgi aldıkları öğrenildi. 
İlçe Kaymakamı Yasin Özcan’ın yaptığı açıklamaya göre Roma Hamamı kazıları hakkında bilgi alan Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’ın gelinen noktadan memnun olduğunu, kazıların devam etmesi için gerekli ilgi ve alakayı gösterdi. 
Özcan, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: 
“İstimlaklarda kesinlikle hiç bir esnafımızın ve mülk sahipleri mağdur edilmeyecek. Ben her zaman Sarıkayalı vatandaşlarımın yanındayım” dedi.

Editör: TE Bilişim