İl genelinde yaklaşık 55 bin seçmen sandık başına gitmezken, bu oranın en yüksek olduğu ilçe AK Parti’den 1. sıra milletvekili seçilen Abdulkadir Akgül’ün seçim bölgesi Sarıkaya oldu. Buna karşılık Sarıkayalı bir diğer aday Mehmet Ali Çakır’lı MHP’nin oylarında yüzde 5’lik artış yaşandı.
Yozgat’ta genel seçimlerin sandığa gitmeyen “kararsızlar” kitlesi siyasi partilerin başarısızlık hanesine yazıldı. Yaklaşık 1 milletvekili çıkarabilecek çoğunluğa sahip olan seçmen kitlesinin sandığa gitmediği 7 Haziran seçimlerinin kaybeden ilçesi Sarıkaya oldu. 

SARIKAYA’DA 6 BİN FİRE!

Mahalli idareler yerel seçimlerinde sadece Sarıkaya’da belediye başkanlığını kaybeden AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde bu kez işi riske atmayarak 1. sıra adayını bu ilçeden çıkardı. AK Parti’nin 1. sıra adayı olarak seçim sathı mahallinde sahaya sürdüğü Abdulkadir Akgül’ün seçim bölgesinde AK Parti yüzde 64,79 oyla birinci, MHP ise yüzde 25,75’le ikinci parti oldu. AK Parti’nin birinci çıktığı ilçede 24 bin 628 seçmenden 18 bin 440’ı sandığa gitti. Bu oran, 6 bin 188 seçmenin 7 Haziran seçimlerinde “kararsız” kaldığının da bir göstergesi oldu. 

KARARSIZLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Yozgat’a bağlı 13 ilçe arasında sandığa gitmeyen kararsızlar oranında Sarıkaya’da çoğunlukta olması kamuoyunda farklı yorumları da beraberinde getirdi. 55 bin kararsızdan 6 bin 188’ine sahip olan Sarıkaya’da bu tablo “seçmenin tepkisi” olarak da yorumlandı. 
Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da ciddi oy kaybı yaşayan AK Parti’nin 1. sıra adayı gösterdiği ilçede kararsızların sayısında artış gözlenmesi dikkate değer bir ayrıntı olarak yer aldı. Seçmenin demokratik iradesini kullanmak yerine kararsız kalması beklentilerin karşılık bulmadığının bir göstergesi oldu. 

AK PARTİ 4 PUAN KAYBETTİ, MHP 5 PUAN KAZANDI

Kararsız sayısında liderliği elinde bulunduran Sarıkaya’da AK Parti’nin oy yüzdesi 2011 genel seçimlerine oranla yüzde 4 oranında düştü. Buna karşılık 2011 seçimlerinden yüzde 20,6 ile çıkan MHP 7 Haziran’da bu oranı yüzde 25,75’e yükseltti. 

2011 seçimlerinde yüzde 68,79’luk oy yüzdesine sahip olan AK Parti’nin son seçimde yüzde 64,79’da kalması 1. sıra adayına rağmen ilçe halkında beklenen ilginin oluşmadığının bir yansıması olarak yorumlandı. 

TESKOMB gibi önemli bir kurumun genel başkanlığının yanı sıra Yozgat 1. sıra milletvekili adayı olarak seçimlere katılan Abdulkadir Akgül, diğer Sarıkayalı adayı MHP 2. sıra milletvekili adayı Mehmet Ali Çakır karşısında beklenen çıkışı gösteremedi. Sarıkayalı MHP’li Çakır’a partinin oylarını yüzde 5 oranında artıracak kadar destek verirken AK Partili Akgül’ün aday olduğu AK Parti’ye tam tersi yüzde 4 oranında oy kaybettirmesi dikkatlerden kaçmadı!

Editör: TE Bilişim