Hayatı boyunca hiçbir şekilde sanayide çalışmamış Üçağaç Köylüleri, köylerinde asbestli toprak bulunma ihtimalini de göz önünde bulundurarak, Bozok Üniversitesi veya başka bir üniversite tarafından köylerinde inceleme yapılıp, yaşanılan ölüm olaylarının aydınlatılmasını istiyor. Kadışehri ilçesi İl Genel Meclisi Üyesi Cemalettin Sarıaslan, Üçağaç köyünde ölüm oranının artış gösterdiğini, uzmanların konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapmasını beklediklerini söyledi. Kadışehri ilçesine bağlı Üçağaç Köyü’nde ölüm oranında son yıllarda artış meydana geldiğini iddia eden Sarıaslan, konunun araştırılması için İl Genel Meclisi’ne daha önce teklif verdiğini, Sağlık Komisyonu’nun yaptığı araştırmada ise, ‘bir vakaya rastlanılmadı’ şeklinde raporlar hazırlandığını anlattı. Sarıaslan, “Ancak, buna rağmen köyümüzde her yaştan insanlar arasında ölümler sürüyor. Ölüm oranı bize göre artış gösterdi” dedi.
Cemalettin Sarıaslan, ölüm oranıyla birlikte hastalanan insan sayısının da fazla olduğuna vurgu yaparak, “Köylülerimiz arasında Ankara’da tedavi gören insanlar var. Genelde akciğer kanseri gibi vakalar çıkıyor. Önce hastalanıyorlar sonra ölüyorlar” diye konuştu.
Sarıaslan, köyünde artış gösteren ölüm ve hastalıkla ilgili Bozok Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden araştırma talebinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.
ASBESTLİ TOPRAK
Eskişehir Osmangazi ve Marmara Üniversitesi tarafından koordine edilen ‘Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı’ kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, asbest sorununun olma ihtimali bulunan aralarında Yozgat’ın da yer aldığı 58 ildeki köylerden toprak örnekleri alınıp, analizleri yapıldı. Sonuçlara göre aralarında Yozgat’ın da bulunduğu Diyarbakır, Elazığ, Sivas, Tokat, Çorum, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'in de bulunduğu toplam 41 ilin, 370’den fazla köyünde ‘asbest lifleri’ tespit edildi. 
KÖYLER TAŞINACAKTI
Akciğer zarı kanserinin İç Anadolu'da bir bölgede dünya ortalamasının 4 bin katı kadar fazla olduğu tespit edilmesinin ardından yapılan araştırmalarda, volkanik bir artık olan ‘erionit’ ve ‘asbest kristalleri’nin bölgede son derece yoğun olduğu belirlendi. Yozgat, Nevşehir, Konya, Eskişehir, Diyarbakır, Hatay illerinde 11 köyün toprağı bu anlamda çok büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Büyük panik olabilme ihtimali göz önünde bulundurularak, ismi verilmeyen köylerin yerlerinin değiştirileceği kaydedildi. 

 

Editör: TE Bilişim