Yozgat’ın Sarıkaya İlçe Kaymakamı Yasin Özcan, Şehit Hasan Hüseyin Aksoy Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Meslekleri Tanıyalım’ konferansının bu haftaki konuğu oldu. 
Okulun konferans salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Kaymakam Özcan, kaymakamlık mesleği ve kariyer planlaması hakkında öğrencilere bilgiler verdi. İlk olarak böyle bir etkinliği düzenleyen okul yönetimine ve öğretmenlere teşekkür eden Özcan, konuşmasının başında kaymakamlık mesleğinin ilk olarak nereden geldiğinden bahsetti.
Kaymakamlık mesleğinin Osmanlı’dan günümüze kadar geldiğini söyleyen Özcan, “Kaymakamın kelime olarak manası Kâim-makamdır. Bir makamın yerine geçen, temsil eden kişidir. Şuan ki yönetim sistemiz, parlementer sistemdir. Yönetim şeklimiz ise demokrasidir yani insanların kendi kendini yönettiği bir sistemdir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlar oylarıyla genel seçimlerde milletvekillerini seçerler. Bu milletvekilleri de Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kanunlar yaparak Türkiye Devleti sınırları içerisinde bulunan nizamı, huzuru, düzeni, eğitim, sağlık ve buna benzer devletin yaptığı tüm hizmetlerin yapılacağı karar alma mekanizmasını oluşturulur. 550 milletvekili de kendi içerisinde bir hükümet oluşturur. 
Hükümet, devlet mekanizmasının yönlendirmeye ve karar vermeye adil olan kişilerden oluşur. Bu da bakanlar kurulundan oluşur. Türkiye’yi yöneten bakanlar kurulu, Türkiye’nin idaresiyle sorumlu olan başında da Başbakan olan, Türkiye’nin tek karar alma organı Ankara’da bulunmaktadır. Bu bakanlar kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nde ülke idaresi olarak yapılacak her türlü iş ve işlem bakanlar kurulu kararı alınarak yapılır. Bakanlar kurulundan çıkan kararlar her Türkiye’deki tüm illerin valiliklerine, valiliklerden de ilçe kaymakamlarına ve oradan da ilgili birime iletilir. Bunun tam tersi de bazen aşağından yukarıya doğru da olabilir. Örneğin, ilçede bulunan büyük bir olayda kaymakam valiye, vali ilgili birimin bakanına ve oradan da Başbakan’a kadar iletilir. Kaymakamlık mesleğine ise İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk gibi fakültelerden mezun olduktan sonra KPSS’de başarılı olduktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kaymakamlık sınavına giriliyor. 
Oradan da başarılı olduktan sonra yine İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan mülakatı geçtikten sonra çeşitli yerlerde staj yaptıktan sonra yurtdışında eğitim ve staj görülüyor. Daha sonra kaymakam vekilliği ve ondan sonra da bakanlık tarafından kaymakam olarak görevlendirilir. Kısaca, ilçede hükümetin temsilcisi olan kaymakam, genel idarenin en üst kademesindeki kişidir.” dedi. 
Kaymakam Özcan, öğrencilere sınavlara nasıl hazırlanmaları konusunda da bilgiler verdikten sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Kendi yaşantısından da örnekler veren Özcan, öğrencilere de sordukları sorulardan dolayı teşekkür etti. Kaymakam Özcan, güzel, etkili ve eğlenceli bir seminer olduğu için herkese teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim