Çandır Belediye Başkanı Mustafa Ertan Örgün yaptığı açıklamada, göreve geldiği günden itibaren belediyecilik hizmetlerinin yanında göçün durdurulup, istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarda yaptıklarını hatırlattı. İlçe merkezinde atıl durumda bulunan ayçiçeği yağ fabrikasının yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda yürütülen görüşmelerin tamamlandığını kaydeden Örgün, ''İstanbul merkezli İksir Kimyasal Silikon Teknolojileri Sanayi şirketi ile Çandır Kalkınma Kooperatifi Başkan Vekili Bülent Orhan ve Yönetim Kurulu üyelerinden Ömer İpek'in de katılımı fabrikanın kiraya verilmesine yönelik protokol imzalanmıştır'' dedi.

Örgün, imzalanan protokol kapsamında İksir Kimyasal Silikon Teknolojileri şirketinin 15 yıl süre ile fabrika tesislerini çalıştıracağını, atık sanayi yağlarını Türkiye genelinde toplayarak geri dönüşümünü sağlayıp, satışını yapacağını vurguladı. 

Şirket Sahibi Vedat Çolak da, 75 ile 100 gün içerisinde tesisin faaliyete başlatılması için çalışmalara başlanılacağını ifade etti.

TESİSİN ÖYKÜSÜ

Yozgat'ın o yıllarda belde olan Çandır'da 1966 yılında kurulan Tarımsal Köy Kalkındırma Kooperatifi yönetimi, 1970 yılına kadar büyük çoğunluğunu gurbetçilerin oluşturduğu ortak sayısını 2 binin üzerine çıkartıp, ilgili bakanlıktan aldığı teşvikle tarıma dayalı Ayçiçeği Yağı fabrikasının temelini attı ve 1974 yılında hammadde üretimine geçildi. Çekirdekten çıkartılan ham yağ rafine edilmek üzere ambalajlı şekilde üretilen fabrika 1977 yılından itibaren entegre olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık 130 işçinin çalıştığı fabrika 1981 yılında işletme sermayesi bulunamaması nedeniyle faaliyetini durdurdu. 1983 yılında Trakya Birliğe 8 yıllığına borçlarının tasfiyesi ve eksiklerinin giderilmesi karşılığında kiraya verildi. Yaklaşık 140 kişinin istihdam edildiği fabrikayı Trakya Birlik 1991 yılında çalışır ve borçsuz bir şekilde süresi dolduğu için Kooperatife teslim etti. 1991 yılından itibaren fabrika çalışmadı. İşletme sermayesi temini yoluna gidildi. Ancak kredi başvurularından sonuç alınamadığı için fabrika atıl kaldı. 1994 yılında Türkiye Kalkınma Bankası'nın önerisi ile kredi bulmak amacıyla Kooperatife yüzde 80 hisseli Ayça Sanayi Tarım Ürünleri şirketi kuruldu. Ancak buna rağmen Türkiye kalkınma Bankası'ndan kredi temin edilemedi. 1999 yılında Halk Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası'ndan kredi talep edildi, sonuç alınamadı. 
12 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, 30 bin ton ham ayçiçeği kapasitesine, günde 50 ton ham yağ rafine edecek ve ambalajlayacak kapasiteye sahip. 120 dönüm arazisi bulunan tesislerin bugünkü değerinin yaklaşık 10 milyon doların üzerinde olduğu, kooperatifin ortak sayısının ise 2 bin 600 olduğu belirtildi. 


Editör: TE Bilişim