İdlib, Suriye rejimi ve Türkiye için farklı önemlere sahip. İdlib, Suriye rejiminin bütünüyle kontrolü dışında kalan tek eyalet ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimine karşı savaşanların kalesi olarak görülüyor. İdlib’in HTŞ’den arındırılması bu açıdan Esad için önemli. Türkiye ise terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin İdlib üzerinden bir hat oluşturmasını engellemek istiyor.

              YPG, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e kadar kesintisiz bir koridor oluşturmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin İdlib içerisinde oluşturacağı askeri bölge, YPG’nin İdlib’e yayılmasının önünde engel olacak. Aynı zamanda buradaki sivillere güvenli bir bölge sağlanması ve bunun da olası bir göç dalgasının önünü kesmesi planlanıyor. İdlib’de şu anda 3 milyon 700 bin kişi yaşıyor.

              Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu. İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı. Diğer taraftan Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi.

            Ateşkesin korunamaması durumunda Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

              İdlib hem rejim ve Rusya hem muhalifler hem de ABD için oldukça önemli. Muhalifler açısından bakıldığında, ülkede rejim karşıtı güçlerin elinde bulunan dört büyük bölgeden en önemlisi. Nüfus yoğunluğu, silahlı grupların çokluğu ve etkinliği, göreli savunulabilir sınırları, dış dünyaya açıklığı, ekonomik yaşamın sürdürülebilirliği, Lazkiye-Halep-Hama gibi önemli şehir merkezlerine giden yollara ulaşabilirliği, Akdeniz'e çıkış olasılığı ve rejimin kalbi durumundaki Lazkiye'ye coğrafi yakınlığı gibi nedenlerle muhalifler açısından Suriye'deki en önemli kale durumunda.

              Türkiye'nin uzun süredir hazırlıklarını yaptığı İdlib operasyonu için ilk adım atıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu dün İdlib'e girdi. Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana'da sürdürdüğü görüşmelerin ardından Suriye'de ilan edilen çatışmasızlık bölgeleri arasında yer alan İdlib'te Özgür Suriye Ordusu ve Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki güvenliği sağlayacak. ÖSO güçleri tarafından başlatılan operasyon ile İdlib'de kontrol sağlanacak. Türkiye'nin de destek verdiği operasyonla çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilen İdlip'te terör gruplarının yuvalanmasına izin verilmeyecek. Türkiye, bölgenin barış ve istikrarı için hareket edecek.

             TSK birlikleri İdlib için belirlenen gerilimi azaltma bölgesinin sınırları içerisinde yer alacak. Görevleri, rejim ve yerel askeri unsurlar arasında büyük ölçüde korunan ateşkesin daha kalıcı hale getirmek olacak. Bu amaçla TSK unsurları, kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak.